Това е заявил шефът на „Газпром” Алексей Милер

България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа, след като беше разкритикувана от страна на руския президент Владимир Путин, каза шефът на „Газпром” Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

Путин, Ердоган, Борисов и Вучич откриха официално „Турски поток” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Руският президент Владимир Путин е заявявал по-рано, че България умишлено забавя изпълнението на проекта „Турски поток“. В отговор на думите му, българският премиер Бойко Борисов обясни дългите процедури, които са забавили процеса по строителство на газопровода. Впоследствие Борисов увери, че строителството ще приключи навреме - до 31 май, припомня ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Виждаме, че нашите български партньори в момента работят много по-интензивно от преди", допълва Милер.

България ще пести около 81 млн. лева от новата точка на доставка на природен газ

В същото време руският министър на енергетиката Александър Новак изразява увереност, че България ще изпълни задълженията си.

„Днес работата е в разгара си, в голям мащаб. Ние сме уверени, че българските колеги ще изпълнят задълженията си и ще изградят своята част", каза Новак.

Oстри реплики от Кремъл към София, Борисов отговори на Путин за „Турски поток” (ОБЗОР)

Газопроводът "Турски поток", който стартира на 8 януари, преминава по дъното на Черно море от Русия до брега на Турция. Част от трасето е изградено по транзитна линия до границата със съседните страни, откъдето сега газът се изнася за Гърция, България и Северна Македония. След приключване на изграждането на цялата инфраструктура газът ще отиде до Сърбия и Унгария. Капацитетът на газопровода с дължина 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.