Лекарите са свръхчовеци, които се борят да поправят непоправимото

Преди 30 години в Румъния хората нямат храна, болниците нямат лекарства, ранени хора умират, без да има кой да им помогне. Доктор Бързаков от „Пирогов” организира спонтанно медици от България, които да помогнат на съседите си румънци.

Тези свърхчовеци са истински хора, едни от нас. Не говорят много, те действат, а когато говорят с нас, черният им хумор ни озадачава. Лошите вести не са им по вкуса, но имат сила да казват истината, дори когато не искаме да я чуем. Ден след ден се борят да поправят непоправимото  - шият разкъсвания, наместват счупени кости и връщат обратно в ритъм спрели сърца, но и спасяват животи.

Д-р Бързаков е в лекарската професия 41 години. Почти всичките работи неуморни в болнцата, която е нарицателна за надежда, понякога последна.

"Сърдечни хора. Има на много места, където се държат високомерно към зайците. В "Пирогов" се говори на малки имена и атмосферата е чудесна", заяви той.

А през 80-те години, когато д-р Бързаков е новобранец, в Пирогов работят само най-кадърните, смелите и опитните. Съдбата се усмихва на неуверения специализант, родом от Плевен и наследил лекарската професия от родителите си. Късмет е в ония години на социализъм да се пребори за едно, единствено място, ако партията не е зад гърба му. Той е бунтар и разчита на качества, не на връзки.

Лекари спасиха онкоболна родилка и бебето й

"Не съм партиен член и си мислих, че няма да стане, но в централна реанимация има едно място", добави д-р Бързаков.

Болница "Пирогов" е мястото, където отиваш в безизходица, когато чувстваш, че надеждата за здраве си отива, но и когато избираш да се довериш на едни от най-добрите.

"Всичко е програмирано и се прави спокойно. Целта е в операционната болният да заспи и няма място за бързане", каза той.

Д-р Бързаков е естествено сладкодумен и добронамерен. колкото и спокоен да изглежда, неизбежно е да не се усети високото ниво на стрес на лекар от Спешното.

Екипи на две болници спасиха лекар в изключително тежко състояние

"Случват се инциденти и болен да направи клинична смърт на масата, а дори и тежко кървене. През 38 години съм нямал пациент, умрял на операционната маса", каза още той.

В биографията на д-р Бързаков има дни, които никога няма да забрави. "На 10 ноември се съобщава за свалянето на Тодор Живков и не ни се вярваше", спомня си той.

Времето не изтрива от спомените му за демократичните промени в Румъния. Комунизмът си отива с много кръв.

Революцията убива семейства, променя съдби. Новината за кървавия бунт нахлува от радиото в дома на д-р Бързаков - баща на две деца, тогава дъщеря му е 5-месечно бебе.

"Нямат медикаменти и спринцовки. От "Пирогов" ние може да направим всичко това с добра организация", заяви той.

Независимо, че е новобранец в болницата, анестезиологът от "Пирогов" успява да вдъхнови 50 медици и те тръгват на мисия да спасяват страдащите румънци - с две линейки и с цял тир лекарства, бинтове и спринцовки.

Повече по темата гледайте във видеото.