Местните и институциите спорят кой да спре теча

Питейна вода изтича от стар водопровод в софийското село Лозен. Проблемът е на лице от 1995 г. насам. А местните жители и институциите спорят кой да спре теча.

Жаден ходиш, вода газиш! С тази народна мъдрост жителите на село Лозен си обясняват години наред един на пръв поглед малък проблем. Но малкият проблем ги тормози вече 25 години. До днес, когато, докато други стоят на сухо, тук газят в питейна вода.

Къде изтича водата на Перник?

Проблемът е в бившия стопански двор в село Лозен. До 1989 година това е ТКЗС. А след промените всяка територия е разделена на отделни поземлени имоти. След това придобити от нови собственици. Те обаче до ден днешен не могат да ги използват.

„Заварихме бившите стопански сгради в окаяно положение - захранени с вода, но тръбите пропукани и течаха реки. Потърсихме  веднага Софийска вода, за да си решим проблема. Ние искахме да ни сложат водомери, да си плащаме като съвестни платци. Но те ни отговориха, че този водопровод е строен от ТКЗС-тата, нямат нищо общо. А всъщност имаха общ водомер, който е извън стопанския двор и дотогава са отчитали водата по него”, обясни Коце Мадарски - собственик на парцел.

Изникват няколко въпроса - чии са тръбите, колко време е текла водата, без никой да забележи, кой е плащал загубите по мрежата, калкулирана ли е в сметките на потребители изтеклата в канавката вода?

Повече гледайте във видеото

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си