От въвеждането на водния режим са регистрирани над 50 души с чревни инфекции

Лекари предупредиха, че децата в Пернишко трябва да бъдат ваксинирани срещу хепатит. Опасността от болестта е висока заради безводието и невъзможността да се спазва добра хигиена.

В този час в града тече извънредно заседание на Общинския съвет за това, как да бъде осигурена вода за хората през софийските тръби. Софийска вода от чешмите в Перник трябва да потече след около месец.

Общинският съвет в Перник се събира на извънредно заседание

„В момента тече техническата подготовка за изграждането на трасето от 13 км, което трябва да свързва Мало Бучино с Перник. За да тръгне водата от София за миньорския град, Общинския съвет трябва да даде зелена светлина”, каза Станислав Станев, зам.-изпълнителен директор на „Софийска вода”.

Проверка на държавната агенция за метрологичен и технически надзор показва, че няма проблем със стената на язовир "Бели Искър", от където се планира да се пренасочи вода към Перник. Нямало да има проблем и със захранването на столицата, твърдят от "Софийска вода".

Но дори и с вода от софийския водопровод, режимът в Перник ще остане без промяна. А това, според лекари, създава опасност от зарази.

„Вижте, то опасност винаги съществува. При нас, понеже обстановката е известна с режима на водата, се засилва тази опасност”, коментира д-р Юри Торнев, директор на РЗИ Перник.

За да не се стигне до епидемия в Перник и областта, са взети строги мерки.

„Засилихме дезинфекцията в детската градина. Въведохме една процедура, според която три пъти дневно се прави дезинфекция на всички повърхности, с които имат допир дечицата”, обяснява Даниела Захариева, директор на детска градина.

Вода от язовир „Белмекен” спасява Перник (ОБЗОР)

От районната здравна инспекция са дали конкретни предписания как да се спазва хигиената и в детските градини, и в болниците. Минерална вода вече се ползва не само за пиене, но и за готвене.

„По-засилено трябва да се спазва личната хигиена. Особено за хепатит А, той неслучайно се казва болест на мръсните ръце. Много е важно да се спазва личната хигиена, да се мият редовно ръцете”, обяснява Юри Торнев, РЗИ Перник.

Според здравните специалисти е нужно задължително ваксиниране срещу хепатит.

„Би трябвало да го предложат здравните власти, защото колкото и да носят вода с водоноски и с другите неща, с водоноската няма как да си измиеш ръцете, след като си бил до тоалетната”, каза доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница.

Спецпрокуратурата представи нови доказателства за водната криза в Перник

„Ако наистина се стигне до там да има взрив от хепатит, ние задължително изпращаме сигнална справка и евентуално бихме поискали ваксина, за да имунизираме контактните лица в огнищата, които са в най близък контакт”, казва д-р Цветкова от РЗИ - Перник.

От въвеждането на водния режим са регистрирани над 50 души с чревни инфекции. Два са случаите на вирусен хепатит.