Издирва се човекът, пуснал отровния газ

Издирва се човекът, пуснал отровен газ в центъра на София във вторник вечерта. От столичната община са предоставили записите от камерите в района, като от тях трябва да стане ясно кой точно е изхвърлил опасното вещество в контейнер до театър „София”.

Най-вероятно веществото е "меркаптан" - химическо съединение, което се използва като добавка в малки количества към пропан-бутан или метан, за да имат мирис.

 

 

Вдишването на газа е опасно за хората, затова се е наложило и отцепване на района. Хората от близките блокове се оплакаха от главоболие заради силната миризма

В контейнери за разделно събиране, в този за стъкло е хвърлено стъклено шише с таблетки, които явно са се разтворили. От пожарната и от Столична община са обезопасили района, но неприятна миризма все още се усеща.

Сигнал за изтичане на газ блокира центъра на София (СНИМКИ)

„На място се установи, че в един от контейнерите мирише най-силно. Уредите ни замерваха висока концентрация на газ. Най-вероятно става въпрос за меркаптан, който е изключително опасен при вдишване. За това предприехме незабавни действия по транспортиране”, обясни Красимир Димитров.

„Беше трудно да се открие, защото миризмата беше в целия район. Колегите провериха бензиностанциите, газстанциите дали няма изтичане на газ. Оказа се, че най-силната концентрация е в този контейнер”, разкри още той.

Днес ще излязат лабораторните изследвания, които ще бъдат предадени на СДВР. Тепърва ще се установи откъде са взети тези таблетки. Според Димитров те са много опасни за здравето и живота на хората. От полицията ще издирват вероятния извършител.

Още по темата гледайте във видеото.