Оказа се, че не става въпрос за теч на газ, а нерегламентирано изхвърляне на опасен отпадък

Силен мирис на газ в центъра на София вдигна на крак полицията и пожарната. Районът около театър "София" остана отцепен за часове. Движението на градския транспорт беше променено, а живущите бяха затруднени да се приберат по домовете си. Оказа се, че не става въпрос за теч на газ, а нерегламентирано изхвърляне на опасен отпадък.

Сигналът за силна миризма на газ е подаден около 16 часа. Пожарникарите установяват, че в контейнер на улица “Проф. Милко Бичев”  е изхвърлен опасен предмет.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

 „Бутилката е стъклена, с таблетки вътре, които се разтварят и дават аромата на пропан-бутана”, заяви Валентин Минов от община „Оборище”.

„Няма опасност за гражданите, които се намират извън района, който сме оградили. В момента има силна задушлива миризма около контейнерите. Човешка грешка или намеса. Някой нещо е изсипал в шахтите, след това е изхвърлил остатъците в кофите”, категоричен е Красимир Димитров от Столична Община.

От общината успокоиха живеещите в квартала и допълниха, че единственият дискомфорт за тях ще остана миризмата за известно време.

 

 

 „Ще има може би във времето тази малко по-натрапчива миризма на газ, проверили сме трасето, няма газификация в квартала”, увери зам.-кметът на район „Оборище” Бонка Василева.

Движението в района беше спряно за около 3 часа. Евакуация нямаше, но хората, които живеят в квартала не бяха пуснати да се приберат вкъщи.

Малко преди 20 часа контейнерът с токсичния отпадък беше изнесен с камион за пълен анализ. За сега остава неизвестен човекът, който пусна опасния отпадък в боклука и вдигна на крак целия квартал.