Той се е срещнал с Урсула фон дер Лайен и е уверен в споразумението

Доналд Тръмп вярва, че ще постигне нова търговска сделка с Европейския съюз преди президентските избори през ноември. Това заяви той пред журналисти на Световния икономически форум в Давос, предаде БГНЕС.

"Започваме преговори", каза той, повтаряйки познатата си мантра, че САЩ са били третирани "ужасно несправедливо" в миналите споразумения.

"САЩ са изгубили 150 милиарда или дори повече в течение на много години заради Европейския съюз", каза той. "Те имат търговски бариери, зад които не може да се търгува. Те имат мита навсякъде. Те правят невъзможни неща. Откровено по-трудно е да се прави бизнес с тях, отколкото с Китай. Всичко, което трябва да направите, е да попитате Борис Джонсън."

Тръмп планира да забрани пътуванията до седем страни

Тръмп каза, че се е срещнал с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Давос и е уверен в бързия напредък по споразумението.

"Те трябва да направят това", каза той. "Не го казвам от сила или от слабост, просто казвам, че трябва да го направят."

"ЕС отказа да преговаря с президента Барак Обама или президента Джордж Буш. Аз и те, както казват сами те..., ще постигнем споразумение", заяви Тръмп.

Президентът каза пред репортери, че има "ужасни отношения" със Световната търговска организация и обеща да направи нещо, което според него „ще бъде много драматично".