Промените са поправка в Кодекса на труда

ВМРО предлагат законови поправки, с които работодателите да отпускат още два дни платен годишен отпуск на непушачите. Депутатите на Красимир Каракачанов настояват работодателите да дават бонуса на своите служители, които не губят работно време в пушене.

Мъжете пушачи намаляват

„Пушенето кара работниците и служителите да излизат извън работните места и получават една нерегламентирана почивка между 10 и 15 минути. На всеки час-два, в зависимост колко активен пушач е. Това поставя в дискриминационни условия останалите служители - работници – непушачи”, заяви Александър Сиди, Обединени патриоти, ВМРО. 

Борис Бонев пуши по кутия цигари на ден от много години, не помни точно колко. Излиза пред офиса заради вредния навик два-три пъти дневно. Не мисли, че губи много време. „Нещо от сорта на 15-тина - 20 минути. За мен е ОК да се стимулира отказването на цигарите , но не смятам, че това влияе на работния процес”, казва Бонев.

Сметката за един работодател е по-различна. „Това е елементарна математика - пушачите пушат по 20 цигари на ден обикновено, от тях 7, 8, 10 според мен са в работно време . По 10 минути, не по 15 на цигара, да го сложите, това са едни 7-8 часа, даже повечко. 20 часа ще се получат на месечна база”, посочва Асен Велинов, работодател.

Затова вече е въвел бонус за служителите, които не пушат. „Всички непушачи бяха стимулирани със съответния бонус, да го наречем, на годишна база, и получиха почивка в определена дестинация”, казва Велинов.

За експерти по човешки ресурси предложението е крайно. „Дали човекът ще излезе да пуши навън, или ще влезе в социалните медии, пак времето е загубено. Да даваме отпуски и други придобивки тогава, когато човек се грижи целенасочено за своето здраве”, коментира Георги К. Първанов, HR експерт.

 

 

Заклетият пушач и част от гражданската квота на вносителите Андрей Слабаков, реагира с усмивка. „Аз лично съм във възторг от това предложение. Даже два дни ми изглеждат прекалено малко. Аз мисля, че трябва да им се даде поне седмица, та те се изтощават да мислят как да живеят здравословно”, каза той.

Андрей Слабаков: Малко са им 2 дни на непушачите (ВИДЕО)

Елка Кайова е сред малкото, които вече се възползват от повече дни отпуск, защото е непушач. Причината е, че е служител в Община Смядово. „При спирането на цигарите трябва да има стимул, трябва да има някаква идея, за да спреш цигарите”, коментира тя.

„Вече изминаха повече от две години, откакто в колективния трудов договор е записано, че човек, който не пуши, т.е. не отказал се, който не пуши, получава 3 дни допълнителен отпуск”, заяви Иван Кюркчиев, заместник-кмет на Смядово.

Тепърва предстои обществен дебат за предложението на ВМРО и разглеждането и гласуването му в Народното събрание.

Репортери: Ивелина Драгнева, Деян Герговски