Санкция от 100 000 лева беше наложена на уличеното предприятие

Затвор до 5 години грози собственика на фирмата, причинила екокатастрофата в река Марица. Прокуратурата в Пазарджик образува наказателно производство за замърсяването на 20-километровата отсечка от реката и измирането на рибата.

Проверяват сигнал за мъртва риба в река Марица (ВИДЕО)

За първи път от екоминистерството посочиха публично виновен за екокатастрофата. Оттам обвиняват пазарджишката фирма „Екоинвест” за измирането на хиляди риби в река Марица. Инспекторите са констатирали, че нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти.

„Практически хванахме опашката на това залпово замърсяване. Трябва да се има предвид, че в предприятието работят над 300 души и не може с лека ръка да бъде затворено, макар щетата да не е малка”, обясни директорът на РИОСВ Костадин Гешев.

МОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

Собственикът на фирмата е с повдигнато обвинение затова, че е допуснал замърсяване на водните течения на река Пишманка в района при вливането ѝ в река Марица. С това ги е направил опасни за живота на обитателите и растенията. Повдигнато му е и обвинение за управление на опасни отпадъци в разрез с правилата на закона.

„На лицето, на което е повдигнато обвинение, е определена гаранция от 20 000 лева. Доста работа е свършена по делото, направени са 11 огледа”, посочи Васил Малинов от Окръжната прокуратура.

Установиха замърсителя на река Марица, изтровил голямо количество риба (ВИДЕО)

През уикенда хора са събирали изхвърлена риба от поречието в чували. Това предизвика проверки на Агенцията по храните.

„Никой да не купува риба, за която има съмнение, че е извадена от Марица и да не се предлага за консумация”, каза директорът на БАБХ – Пловдив – д-р Камен Янков.  

От РИОСВ-Пазарджик наложиха максимална глоба от 100 000 лв. на фирмата замърсител. 

ВиК-Пловдив продължава да не черпи вода за помпените станции от река Марица, а от здравната инспекция следят за качеството на питейната вода в региона.

Репортер: Илиян Велков