Тя ръководи доброволчески екип от 8 мъже

Какво е да разбереш, че някъде има пожар и без да си задължен за минути да пристигнеш на място? Ще ви запознаем с Десислава – момичето, което се впусна в битка с огъня в Драгоманското блато. Тя ръководи доброволчески екип от 8 мъже.

Пожар гори в Драгоманското блато (ВИДЕО)

„Драгоманското блато преди пожара бе визитката на община Драгоман. Красота, висока растителност, много редки и защитени видове, някои от които се срещат само тук. Всички са много тъжни и много тежко приемат ситуацията с възникналия пожар”, каза Десислава.

„Веднага след като получихме сигнала за пожара, бяхме тук на терен. Почти веднага бяхме на място. Ставаш и тръгваш веднага. Заварихме пожар на почти цялата територия. Екипите на „Пожарна служба” бяха тук, присъединихме се към тях. Изпитваш ужас от това, че някой е посегнал на визитната ни картичка, от гледката”, разказва тя.

Пожарът в Драгоманското блато е овладян (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Основната задача на доброволците е да локализират пожара, за да не може да прехвърли отсрещната страна и да обхване боровата гора. Гаси се на ръка, основно с топалки и с лопати. Екипировката е в пълен комплект. Винаги има риск, но смятам, че сме подготвени”, смята Десислава.

„Авторитетът на тези мъже се печели с отношение към всеки един от тях, с това да спечелиш доверието им и да знаят, че могат да разчитат на мен. Най-емоционалният момент беше, когато при един от пожарите беше загинал човек", споделя доброволката.

Тежки последствия след пожара в Драгоманското блато

Предстои нов оглед на щетите на Драгоманското блато, еколози ще определят какви точно щети са нанесени. Открита е и дарителска кампания.

Десислава споделя, че трудно намира доброволци. Според нея хората не искат да жертват свободното си време. За нея доброволчеството е мисия. Казва, че най-мотивиращото за нея е да чуе „Благодаря”.