1/3 от растителността е унищожена

Пожарът в Драгоманското блато е напълно овладян. Опасност за жителите на близкия град Драгоман няма, заяви кметът Андрей Иванов. Не са засегнати и защитените площи от „Натура 2000”. Според кмета става дума за умишлен палеж и настоя за разследване.

Снимка: Булфото

Малко след стъмване в сряда Драгоманското плато се запалва. Пламъците са толкова ярки и високи, че се виждат от Костинброд.

Пожарна пристига след 16 минути. Предстои дълга нощ за огнеборците. Часове по-късно пожарът е локализиран.

В гасенето се включват и доброволци, идват дори земеделци с трактори. От стихията не бяга и Десислава Димитрова. Било е трудно, разказва младото момиче.

Снимка: Булфото

„Беше сериозен пожар, труден за овладяване, но в тази ситуация няма страх. Трябва да се действа бързо, не със страх”, каза Десислава Димитрова, ръководител на доброволно формирование към община Драгоман.

Пожар гори в Драгоманското блато (ВИДЕО)

Става дума за умишлен палеж - в това е убеден кметът на Драгоман. „Разговарям с местните хора. Чувам, че една от версиите е, че на територията на блатото има много прасета. Бракониерите имат интерес да ги изкарат по някакъв начин и чрез запалване на блатото ги изкарват в други зони, за да ги обстрелват”, коментира кметът на Драгоман Андрей Иванов.

Снимка: Булфото

Преди няколко дни имало и сигнал за бежанци в района. Не е изключено да имат намеса, казва кметът. Освен разследване, сега предстои оценка на щетите и превенция.

 

 

„Пожарът е засегнал 1/3 от Драгоманското блато. По-голямата част от растителността в тази зона е напълно изгоряла. Вероятно и целият биотоп. Унищожени са пътеките за достъп до водните огледала, кулата за наблюдение на птици. Разбира се, най-важното е, че няма пострадали”, добави кметът на Драгоман.

Снимка: Булфото

Заради тлеещи дънери през целия ден ще има екипи, които ще обхождат терена, за да предотвратят евентуално възобновяване на пожара.

„За мен това е криминално деяние. За 5 прасета да унищожиш всичко това… Нещо, което е направено, сега трябва да го започваме отначало, защото някой е решил да си играе с кибрита”, коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Според ловци е възможно пожарът да е дело и на земеделци, които имат интерес към земята. Освен разследване, сега предстои и оценка на щетите.

„Тук гнездят най-различни видове птици, които не се срещат на други места не само в България, а и на Балканския полуостров. Има и растения, които също са уникални”, каза зам.-кметът на Община Драгоман Лидия Банкова.

В стихията са изпепелени туристическите пътеки и наблюдателната кула.

Репортери: Виктория Бояджиева, Наталия Герджикова