Близки на пациенти се оплаквали от обиди и грубо държание

Уволниха двама лекари от Русенската онкология заради обществен натиск. Д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев не зачитали достойнството на пациентите, обиждали ги и не им обяснявали провежданото лечение.Етичната комисия на Лекарския съюз в Русе ще разгледа случая.

Всичко започва преди малко повече от месец. Иван Стойчев, чиято майка е починала в онкоболницата, създава група в социална мрежа. И призовава да се спре нечовешкото отношение към пациентите.

"Единият израз е "Моето момиче нещата са зле, купи с ковчег". Или пациентът отива и получава - "Ти още ли си жив", разказва Стойчев.

Ще уволнят ли лекари от Русе заради неетично поведение?

"Не й се позволява да задава въпроси, просто са я карали да се разписва в документи без да й е обяснявано какво следва в лечението й", споделя Велизара Генчева.

Десетки са оплакванията с подобно съдържание. В същото време група пациенти на д-р Генова и на д-р Станев, застават в тяхна защита.

"Отношенията към пациентите е хуманно. Когато пациентите обаче не спазват реда в отделението и в лечебното заведение, се получават конфликти и недоразумения", обясни Цветелина Николова-старша сестра в КОЦ-Русе.

Неглижират ли лекарите състоянието на пациентите си?

Доктор Генова поиска да бъде уважено личното й спокойствие и отказа коментар. Казусът влиза и в етичната комисия на лекарския съюз в Русе

Заради множеството оплаквания не само от пациенти, но и от колеги, двамата медици от днес не работят в онкоболницата

Напрежението сред пациентите остава. На 4 февруари се очертават два протеста – на тези, които искаха уволнението на медиците, и на техните защитници. 

Репортер: Наталия Йорданова