Това показват данните на испанското правителство

Броят на нелегалните мигранти, пристигнали на испанските Канарски острови в Атлантическия океан през януари, се е увеличил 18 пъти за една година. Това показват данните на испанското правителство, предаде БТА. 

Този скок на миграцията се наблюдава на фона на усилията на Мароко да разубеди мигрантите да използват територията му, за да достигнат до Европа. Това предизвика опасения в Испания от отварянето на „Канарския маршрут”, който заобикаля маршрута през Мароко, използван доскоро от десетки хиляди мигранти.

Евакуираха повече от 400 души от последния мигрантски лагер в Париж

На този архипелаг в близост до бреговете на Мароко 708 мигранти са били регистрирани през януари спрямо 40 през същия месец на 2019 г., според доклад на испанското вътрешно министерство. Същевременно броят на пристигналите мигранти до средиземноморските брегове на Испания е спаднал със 72% през същия месец януари.

Общо в Испания е отчетено намаление с 54,5 процента на пристиганията на мигранти по море през последната година. Броят им е намалял от 57 498 души през 2018 г. на 26 168 - през 2019 г., съобщи испанското вътрешно министерство.

Унгарските граничари спряха нелегални мигранти със стрелба

Миналата година властите в Мароко възпрепятствали голям брой мигранти да отплават на север, за да стигнат до Испания.

Мароко е осуетило 74 000 опита за незаконна миграция към Испания през 2019 г., според Халид Зеруали, служител отговорен за миграцията в мароканското вътрешно министерство, отбелязва АФП.