В София 110 двойки ще си кажат "да"

Сериозен ръст на сватбите на 20.02.2020. Много от двойките избират повтарящите се цифри, защото вярват, че ще им донесат щастлив семеен живот.

Преди 50 години  баба Йорданка и дядо Николай са си дали думата да бъдат винаги заедно. Тя му прави баница, а той все покрай нея. „Дойде и каза: „Тук са лъжиците, тук са чиниите”. Даде ми наставление още от вратата”, спомня си Йорданка.

Сватбата на принцеса Беатрис ще е през май (СНИМКИ)

Дядо Николай отишъл да я иска на 13 септември 1970 г., а на сватбата гостите идват с камион. „Кой ти е гледал тогава фатални числа, какво ли е що ли? Така решихме. Имахме готовност за сватбата, в двора празнувахме, нямаше ресторанти да търсим”, разказва той.

„Весело беше, аз си го обичах”, допълва Йорданка.

Сега обаче младите все по-прецизно избират датите за сватба. На 20.02.2020-та - 110 двойки в столичната община са решили да си кажат „да”.

„Такова нещо не е имало досега. Аз съм 30 години в обредния дом. Всички зали работят и сме ги пуснали за след работно време”, казва  Маргарита Цветкова, която работи в столичен обреден дом.

Без  да му мислят много  -  популярната дата си избират и бъдещото сем. Велчеви - Яна и Галин. „В един прекрасен момент, миналата есен, разбрахме най-хубавата новина и решихме, че сега е момента или да действаме или никога няма да се случи”, казва Галин.

Най-чаканите звездни сватби през 2020 г. (ГАЛЕРИЯ)

„Искахме да си имаме наш отделен ден и той каза защо не пробваме на 20-ти февруари и аз му казах, че сигурно няма да има часове, но се оказа, че има един”, разказва Яна.

Нумерологът Ели Маринова нарича интересът към повтарящите се дати за сватба - нов градски фолклор. Те можели да бъдат подходящи за едни семейства, но за други - не.

„В повтарящите се числа, ако няма хармония не е добре. Двойката е вода, първата вода, изворче - напоява цветя, тревички по най-ниското съпротивление, но като се съберат много изворчета, ручейчета тогава става малко така… мочурливо”, казва тя.

„Не искахме да си втълпяваме, че това е някоя дата, която носи поличба. Това беше една от причините - да е лесно запомняща се дата”, казва Галин. А Яна допълва: „За мен е супер, защото няма да я забрави никога”.

А баба Йорданка и дядо Николай съветват младите да не се вглъбяват в датите, защото трябвало деца да се раждат.

Репортери: Биляна Борисова, Наталия Герджикова