Какво време ни очаква на празника

Трифон Зарезан и Свети Валентин носят облачно, но сухо време до обяд. В ранния следобед температурите ще са между 9 и 14 градуса. Най-топло – в централните и източните райони на Северна България. Промяна на времето се очаква след обяд с нахлуването на по-хладен въздух от северозапад. Вятърът ще е по-осезаем в планините и в Североизточна България. Ще превали дъжд в Западна и Централна България. Количествата – незначителни – до около 10 литра на квадратен метър в следващите 24 часа.

 

 

Сняг ще падне в Западна и Централна Стара планина, във Витоша, Рила, Пирин и Родопите. Очаквана нова снежна покривка по високите части – до 15 сантиметра. В ниските планински масиви ще превали дъжд, на места с мокър сняг. Температурите в планината – между минус 1 и 5 градуса.

 

Днес следобед и утре до обяд страната ни ще е под влиянието на средиземноморски циклон, чийто център ще се „плъзне” по Адриатическото крайбрежие и ще премине над Гърция и Югозападна Турция. Най-много валежи ще се излеят именно по западното крайбрежие на Турция, а в Егейско море се очакват силни ветрове и вълнение.

 

 

След преминаването на циклона времето ще се стабилизира с разкъсана облачност през почивните дни и постепенно затопляне, което ще достигне своята кулминация в началото на другата седмица с нетипични за сезона температури между 15 и 20 градуса. В средата на седмицата отново предстои период с валежи и по-ниски, нормални за февруари температури.

 

Междувременно на северозапад Европа се готви за един от най-мощните циклони този студен сезон – бурята „Денис” (името е от Британската метеорологична служба). Прогнозата е днес и утре атмосферното налягане в ядрото в Северния Атлантик да падне драстично до рекордни стойности. Развитието на циклона ще е с ураганни ветрове, силно вълнение по Атлантическите брегове и обилни валежи със значителна опасност от наводнения.