Съпругата му вече месеци наред не успява да прибере тялото на своя мъж

Български моряк от Поморие е починал при странни обстоятелства в Китай в началото на ноември миналата година. Съпругата му вече месеци наред не успява да прибере тялото. Последното обяснение от китайските власти било, че пренасянето на тленните останки се забавило заради ограничението на полетите, наложено с цел ограничаване разпространението на коронавируса. Съпругата на Георги Кьосев е притеснена и от редица обстоятелства, които по думите й будят съмнение.

„Притеснена съм, защото ми се каза, че е починал от инфаркт. Това не е вярно, защото той не е имал никакви здравословни проблеми и абсолютно никакви оплаквания”, каза Катя Кьосева.

Роднините на починалия в Брюксел българин искат разследване на смъртта му

„На 9-и сутринта разговарях с него, всичко беше нормално. Той беше в настроение. Няколко часа след това дойдоха и ми казаха, че е получил инфаркт и е починал”, разказа още тя.

По думите й представители на корабната агенция са й дали да подпише документ за отказ от аутопсия. „Аз съм сигурна, че не е инфаркт, затова искам аутопсия. Той беше в перфектно здраве, нямаше абсолютно никакви проблеми със сърцето. Нямаше да го вземат на работа, ако имаше”, категорична е Кьосева.

„След като видях, че се опитват да ме накарат да се откажа от аутопсията, разбрах, че не е починал от инфаркт. Държат ни в неведение. Знам само, че е в този град, в който е бил корабът на пристанището – Жаушен. Нито са ми казали в коя болница е, нито кой лекар го е приел, кой е установил смъртта или каквото и да е”, каза още тя.

Кьосева коментира, че месец и половина по-късно е получила мейл, в който са й съобщили, че е направена аутопсия. „Тя обаче е направена в Шанхай. Това е на 4 часа и половина разстояние. Не ни представиха никакви документи. Смъртният акт също е пародия”, допълни тя.

Мистерия: Убита ли е 19-годишната Веселина от Габрово?

Дъщерята на починалия – Симона, опитала да разговаря с хора от екипажа, който са били заедно с баща й. „От тях не поучих никаква адекватна информация. Имам съмнения, че е трудова злополука. Фактите говорят за това. Процедурата се бави и нямаме никакви документи”, каза тя.

„Искам всичко да приключи максимално бързо. Искам си го, и то с всички органи. В мейла ми писаха, че тялото ще дойде без сърце и без мозък. Представител на застрахователите казал на адвоката ми, че като дойде тялото, ще се направи аутопсия”, каза още Катя Кьосева.

„Консулът не ни съдейства по никакъв начин. Писах до г-н Бойко Борисов. Силно се надявам той да ни помогне. Писала съм и до главния прокурор”, посочи тя.

По-късно от Министерството на външните работи изпратиха позиция до NOVA. В нея се съобщава, че генералното консулство на страната ни в Шанхай е информирано за случая на 11 ноември миналата година и от тогава насам оказва съдействие по компетентност на упълномощен от семейството на българския гражданин представител от корабната агенция.  Дипломатическото ни представителство е оказало своевременно съдействие и за легализирането на всички предоставени му документи, свързани със случая.

„През ноември 2019 г. генералният ни консул в Шанхай е разяснил подробно на семейството на починалия български гражданин по телефона какво е необходимо да се направи, за да бъде извършена аутопсия. Той ги е предупредил, че процедурата може да се забави с месеци. Семейството е информирано от МВнР и къде се намира тялото на починалия. Генералното консулство в Шанхай продължава да оказва съдействие по случая”, уточняват от външното ни министерство.

Повече по темата гледайте във видеото.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си