Домът получава дарения, храна, но няма хора, които да работят с болните

Търсят се хора - най-големият недостиг на нашето време. В софийското село Подгумер, в дома за възрастни с умствена изостаналост жена-доброволец търси други като нея, за да направят живота на хората там интересен. Домът получава дарения, храна, финансиране от общината, но няма достатъчно хора, които да работят с болните.

"Дом за възрастни с умствено изоставане" в Подгумер е сложното име на мястото, където живеят 88 мъже - от пълнолетни до 83-годишни. Един от домовете, които не отговарят на стандартите в Европа и затова ще бъдат преобразувани. В този случай - в 8 по-малки къщички, но дотогава обаче хората живеят заедно.

Храна в дома имат. Управляват бюджет от милион лева, по-голямата част от парите отиват за отопление. Помагат им Българският червен кръст, Българската хранителна банка, частни дарители, но липсват хора, общуване и грижа.

Хиляди чакат за настаняване в домове за възрастни

Всички наричат директора "Шефа". Той знае, че до ума на човека се стига само с опитомяване. В дома в Подгурмер работят 50 души, на смени. "Трудно се намира квалифииран персонал. Възнаграждението в социалната сфера не е в IT сферата. По щат имаме логопед, физиотерапевт, рехалибилитатор, които са наистина на по 4 часа и половин длъжност, но желаещи от години не се намират. Ние имаме лежащо болни, тук се сменят памперси, къпят се, обслужват се, което не е лицеприятен труд", каза директорът Петър Джуренов.

Михаела Сакаян е артистична натура. Обича животните и хората. Художник, скулптор-керамик. Във Facebook направила група "Малки стъпки" и решила да помага. Семпло, но попаднала на дома в Подгумер и почувствала, че тук може. "Правя го, защото сме станали прекалено пластмасови – пластмасови в ежедневието си, в отношенията си, в душите и в телата си. Нещо мъничко, което да промени нещо мъничко и така мъничко по мъничко", каза още доброволецът от "Малки групи" Михаела Кръстева.

Михаела уредила дарението на 100 възглавници и одеала за Подгумер. Сега работи за спално бельо, търси и столове за трапезарията, но най-вече – логопеди, психолози и хора на изкуството. Покрай Кръстева се увлякла и Маша, също артист. Обещава да идва всяка седмица, за да творят. "Искам и аз да се науча на нещо, да гледам по-просто на живота. Донесоха им малко играчки и те се радват наистина като малки деца, наистина сме го загубили това умение", заяви доброволецът Мариана Петрова.

"ПРЕДАЙ НАТАТЪК": Доброволци помагат на нуждаещи се от цялата страна

За болните и за здравите радостта идва, когато усетиш, че от теб има смисъл. Румяна също е в Подгумер на добра воля, ще дойде пак. Има фолклорно сдружение и е дошла да направи деня на хората по-пълен. "Нека се опитаме да внесем в техния живот малко повече емоции. Аз това мога да направя за тези хора, защото е мой дом. Смятам, че може да им стопли душите", каза председателят Румяна Драганова от Сдружение "Зазоряване".

Не всичко в живота в Подгумер е цвете, даже почти нищо. Не бягаме от реалността и не ви заблуждаваме, че е лесно, но ви показваме истината, че всичко е в общуването. Явор е писателят на Подгумер. Всеки ден си води тетрадка-дневник.

В дните на дома животът е подреден - даваш, после получаваш. Звучи справедливо. Всички са съгласни с правилата и ги спазват. Туби, както му викат галено, също е разбрал,че където и да си, най-важен е човекът.