Премиерът разговаря със замeстник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис

Среща между премиера Бойко Борисов и заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис даде яснота за влизането на България в чакалнята на еврозоната.

„По принцип и България, и Хърватия ще бъдат разглеждани през юли, не заедно. Имаме до юли месец време да се убеждаваме, да се плашим, да чуем всички. Дори се замислям за нещо като съвет, както по Зелената сделка, в който да участват всички”, заяви премиерът Бойко Борисов

БРЮКСЕЛ: Втори ден тежки разговори и извънредно заседание на ЕС

Домбровскис коментира, че вероятността България да влезе в еврозоната, запазвайки курса на еврото към днешна дата, е голяма.

„Много е висока степента на сигурност, сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, да остане след влизането на страната в еврозоната”, заяви Валдис Домбровскис.

 

В същото време в парламента опозицията видя умишлено забавяне за влизане в чакалнята на еврозоната, обвини правителството в манипулиране на данните за Брутния вътрешен продукт и поиска оставката на премиера.

„Искаме оставката на премиера, защото се оказва, че правителството е подправило данни, премълчавало е данни, което е подправяне, и е представило на статистиката и на БНБ силно занижени данни по вноса на стоки и услуги”, заяви депутатът от БСП Румен Гечев.

Борисов отрече.

„Всичките тези статистики, които цитирам, са на ЕК, не са наши”, заяви Борисов.

 

А заседанието за парите на Евросъюза до 2027 година към момента върви без консенсус. В двустранната среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел Борисов е потвърдил, че страната ни настоява да не се намаляват разходите за Кохезионните фондове и селското стопанство.

Борисов: Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава (ВИДЕО)

„Ние все едно правим бюджети на държавите си, само че на голямата държава - ЕС. И знам, че винаги остава по един малък резерв, ако нещата се счупят някъде, да имаме да отстъпим. Аз мисля, че допълнително може от този остатък, да го поискаме и го сложих на масата”, заяви Борисов.

Преговорите обаче водят до разделение.

„Фактът, че се разделяме вече на Вишеградска четворка, на нова четворка, тройката на прибалтийците, малко почваме да търсим хора за каре на карти. Даже с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел се пошегувах - ако те правят една четворка - да ме включат и мен, защото аз искам да съм с Германия, Белгия, ако може с Франция”, заяви Борисов.

Няма яснота дали съветът ще приключи със споразумение.

Извънредно заседание на европейските лидери в Брюксел