Децата и техните учители нямат симптоми на коронавируса

Спешна евакуация на 20 български ученици и 4-ма техни преподаватели от Италия - сърцето на заразата с коронавирус в Европа. Тази нощ до Милано беше изпратен правителственият „Еърбъс“, за да прибере децата. Самолетът кацна на Летище Варна около 3 часа сутринта.

Всички 20-има ученици и четирима учители, които се връщат от Италия в България с правителствения самолет заради заплахата от коронавируса, ще останат под домашна карантина за 14 дни. Няма да бъдат хоспитализирани, тъй като не проявяват каквито и да било симптоми на болестта. Това каза за NOVA началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Добрич Жоро Тошков минути преди децата да кацнат на летището във Варна.

СНИМКИ ОТ ЛЕТИЩЕТО ВЪВ ВАРНА ВИЖТЕ ТУК

Тошков съобщи още, че е разговарял с учениците преди да излетят от Ботуша и всички те, както и родителите им в България, били спокойни.

Спешната евакуация на учениците от Професионалната земеделска гимназия в Каварна с правителствения "Еърбъс" се извърши по разпореждане на премиера Бойко Борисов. В сряда той нареди самолетът да излети към Италия със специално екипирани медицински екипи на борда и да кацне в морската ни столица, така че децата максимално бързо да се приберат по домовете си. Учениците, които са на различна възраст и от различни класове, били на Ботуша по програма "Еразъм". Живеели във ферма и не са имали контакт с много хора.

Борисов изпраща правителствения самолет да прибере група ученици от Италия, от "Лудогорец" също предложиха съдействие (ВИДЕО+СНИМКИ)

Правителственият самолет излетя от София към 22 ч. в сряда. Пилотите бяха изолирани в кабината.

"Самолетът кацна на летището във Варна около 03:00 ч. българско време, а групата бе придружавана от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” към ВМА", казват от ВМА.

 

 

"По време на полета нито един от пътниците не е проявил болестна симптоматика. При направените прегледи след пристигане на българска земя също не са констатирани проблеми – и децата, и преподавателите им са в добро здравословно състояние. На всички са дадени допълнителни указания и е препоръчано да си останат вкъщи, докато премине карантинният период от 14 дни", се казва още в съобщението.

На летището във Варна не ги чакаха родителите, а представители на Община Каварна и местния регионален инспекторат по образованието.

„Абсолютно никакви симптоми, в много добро здравословно състояние. Децата бяха в изключително добро настроение, бяха весели, че се прибират на българска земя. В техните очи не личаха уплаха или притеснение”, заяви Йордан Стоянов, председател на общинския съвет в Каварна.

Възпитаниците на земеделската гимназия в Каварна са заминали в събота, като е трябвало да се завърнат в България на 7 март.

„Те не са имали представа за ситуацията в Италия, не са разбрали при тръгване, че има нещо. В неделя избухна големият шум, но вече беше късно, защото бяха тръгнали за Букурещ, оттам летяха за Милано”, заяви Жоро Митков, РУО-Добрич.

По време на престоя си в Италия, децата са били в малка ферма, близо до Милано.

„Казаха, че нямат никаква връзка с другите хора. Вътре във фермата са всички, плюс четирима местни. Контакти с другите хора наоколо не са имали”, заяви Жоро Митков.

Децата ще бъдат под карантина за 14 дни. Tе няма да бъдат хоспитализирани в лечебно заведение, а ще останат вкъщи, докато изтече този период. През това време – ще наваксват с ученето дистанционно.

 

Същевременно във ВМА-София са приети 14 лица със съмнения за коронавирус. Четирима от тях са чужди граждани – японец, египтянин, португалец и италианец. Те са с проявена клинична картина, един от тях е с пневмония, очаква се да излязат резултатите. Това съобщи на редовния брифинг на кризисния щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

В България няма потвърден случай на новия коронавирус COVID-19. По отношение на акцията по прибирането на децата от Италия Мутафчийски каза: „Те бяха придружени от екип от ВМА и секретаря на кризисния щаб. Той е извършил скрининг на децата, а екипът е снабден с предпазни средства. Няма нито едно дете с температура".

"При пристигането си те бяха поети от здравните власти и д-р Кунчев, който им е извършил втори скрининг. Беше мобилизиран екип на болница „Света Марина“. До хоспитализация не се стигна, тъй като те са здрави. Дадени са им инструкции как се спазва карантина. Тази мисия завърши успешно“, каза проф. Мутафчийски. „Нямаме нито един потвърден случай на коронавирус. Има 10-15 000 случая, които не са потвърдени“, заключи началникът на ВМА.

Учениците от Каварна ще бъдат обучавани дистанционно, за да не загубят много от учебния материал.

Учителите от Каварна, които са пътували с децата в Италия, ще ползват болничен, докато учениците са 14-дневен карантинен период. Това заяви след днешното заседание на кабинета министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.

Двадесетте ученици от България, които бяха евакуирани от Северна Италия, вече са в домовете си. Те пристигнаха рано тази сутрин с правителствен самолет, специално изпратен за тях. Децата и 4 учителки са били в Италия по програма Еразъм. Засега те ще останат под карантина в домовете си.

Всичко е под контрол. Направили сме организация по нататъшното следене на децата. Важното е да запазим спокойствие и да потушим напрежението. В родината си те ще се чувстват най-добре и най-добре ще успеем да ги запазим здрави, обясни Йордан Стоянов, председател ОбС-Каварна.

Репортер: Деян Герговски