Британският вестник The Guardian разби най-популярните от тях

Kоронавирусът причини множество жертви по света, а с него са заразени десетки хиляди хора, включително стотици в Европа. Но около него се въртят и множество митове. В своя статия, британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус", разбива най-популярните от тях.

Ген. Мутафчийски: Няма скрито-покрито, няма коронавирус у нас (ВИДЕО)

Коронавирусът не е по-опасен от обикновения грип

Много хора, които са се заразили с коронавируса не страдат от нищо повече от сипмптомите на обикновения грип, и макар това да е факт, цялостният профил на болестта, включително процентът на смъртни случаи я карат да изглежда по-сериозна. В началото на една епидемия очевидния процент смъртни случаи може бъде преувеличен, защото леките случаи често се пропускат. Но тази седмица експерт от Световната здравна организация (СЗО) предположи, че в случая това не е така. Брус Оулърд, който поведе международна здравна мисия в Китай за да научи повече за вируса и мерките на страната срещу него заяви, че не наблюдаваме само върха на айсберга. Ако той е прав, тогава сегашните изчисления за около 1% смъртни случаи при вируса са точни. Това обаче ще означава, че той е около десет пъти по-смъртоносен от грипа, който убива около 290 до 650 хил. души по света годишно.

Паниката от коронавируса е по-опасна от самата зараза (ВИДЕО)

Вирусът е опасен само за възрастните хора

Повечето хора, които не са в напреднала възраст и нямат сериозни здравни проблеми, не би трябвало да изпаднат в критично състояние от болестта. Но тя все пак може да доведе до по-сериозни респираторни проблеми от обикновения сезонен грип и освен това има и други рискови групи – здравните служители например са по-уязвими, защото те са изложени повече на вируса. Действията на младите и здрави хора, включително следването на карантинните инструкции и докладването на симптоми, ще имат сериозна роля в защитата на най-уязвимите на вируса в обществото и в оформянето на треакторията на епидемията.

СЗО повиши степента на глобалния риск от коронавируса от "висока" на "много висока"​

Маските за лице не помагат

Носенето на маска не е гаранция, че човек няма да се разболее – вирусите са способни да заразяват човек дори през очите, а някои вирусови частици преминават и през маските. И въпреки това те са ефективни в спирането на капки и пръски, които са и главният начин за разпространение на заразата. Някои изследвания изчисляват, че носещият маска човек е до пет пъти по-предпазен от заразата от незащитения. Ако има шанс да сте близо до заразени с вируса, маската все пак намалява шанса вирусът да бъде предаден на вас. Ако просто се разхождате по улицата, без да сте в близък контакт до заразени, тогава носенето на маска не би трябвало да има голямо значение за здравето ви.

Петима от най-богатите руснаци обедняха заради коронавируса​

Трябва да си прекарал поне 10 минути със заразен

Що се отнася до грипа, някои болнични инструкции дефинират „излагане на вируса“ като всеки контакт с кихащ и кашлящ заразен на разстояние от два метра или по-малко за десет минути или повече. Но е възможно да бъдете заразени и при по-кратък контакт. Освен това вирусът оцелява за известно време и върху някои повърхности, от които също може да бъдете заразени. Това все пак е по-рядък случай.

Отмениха автомобилното изложение в Женева заради коронавируса

Ваксината ще е готова до няколко месеца

Учените имаха предимство в разработването на ваксина, заради ранното откриване на генетичния код на вируса от китайските изследователи. Развитието на работеща и приложима ваксина продължава, като някои екипи вече тестват евентуалните формули на животни. Но всички тестове, които са нужни преди една ваксина да стигне до пазара все пак са много дълги – и много важни, за да е сигурно, че дори редките странични ефекти са установени. Масово разпространена ваксина до една година би било оптимистична прогноза.

Д-р Стойчо Кацаров: Със сигурност вече има коронавирус у нас​

Ако бъде обявена пандемия, вече няма какво да направим за да спрем разпространението на вируса

Думата „пандемия“ дефинира глобално разпространение на нова болест – но кога се обявява тя е трудно да се каже. На практика действията, които ще се предприемат не се променят в зависимост от това обявена ли е или не пандемия. Мерките за задържане на разпространението на болестта не се вземат просто за да бъде елиминиран вируса. Забавянето на епидемията или намаляването на времето на нейния пик са от основно значение, защото това би помогнало на здравните системи да се справят с внезапния наплив на пациенти.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК