Високосните години са начин да се привърже календарната година към астрономическата

Търсачката Google отбелязва високосната 2020 година със специален Doodle – дума на деня.

Doodle-ът води до интересни статии относно високосната година и всичко, което трябва да знаем, когато годината има един ден в повече. Допълнителният ден, който се добавя през високосна година, е именно днешният 29 февруари.

Рожденик веднъж на четири години (ВИДЕО)

Високосните години са начин да се привърже календарната година към астрономическата и към сезоните. Сезоните се повтарят всяка тропическа година (времето, за което Земята, въртейки се около Слънцето, преминава между 2 последователни пролетни равноденствия). Това отнема около 365,2422 дни, така че при фиксиран календар с 365 дни сезоните биха се изместили. Този проблем се избягва чрез вмъкването на един допълнителен ден (на всеки 4 години), което увеличава годината на 366 дни.

Високосната година е възникнала преди хиляди години. Още древните астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни, а за 365 дни и няколко часа. Терминът "високосна година" за пръв път е бил въведен в Римската империя от Юлий Цезар. Годината с допълнително денонощие получила специално наименование – bix sexus, което в превод от латински означава „вторият шести”.

Допълнителното денонощие било присъединено към най-късия месец – февруари, за да не се нарушава логиката на другите стандартни месеци.

РОЖДЕН ДЕН ВЕДНЪЖ НА 4 ГОДИНИ: Как празнуват родените на 29 февруари?

Суеверните хора вярват, че през високосна година не бива да се правят редица неща, като например да сключват брак или да се разтрогва такъв.

Родените на 29 февруари пък обичайно празнуват рождения си ден на 28 февруари или на 1 март.