Очакваме захлаждане от сряда

Първата седмица на март започва с топло време. Днес и утре температурите ще са пролетни – между 16 и 21 градуса. Най-топло ще бъде в Северна и в Югоизточна България.

Националният празник 3 март ще е най-топлият ден тази седмица с температури до 22-23 градуса в Централна Северна България. На картата в жълто и оранжево виждаме местата, където термометрите ще показват най-високи стойности в часовете около и следобед.

Облачността на 2 и 3 март ще бъде променлива, по-значителна - на самия празник. Ще има слаби превалявания на националния празник в Югозападна България. Двата дни обаче ще са ветровити, с умерен до силен топъл западен-югозападен вятър. Днес поривите ще са по-силни в крайните западни райони и в Източна България, а утре – в цяла Южна България. Районите с особено силен вятър на националния празник (с пориви над 50 км/ч.) ще бъдат Хасково, Свиленград, Ямбол и Малко Търново. Ветровито със силни пориви на вятъра се очертава времето и на връх Шипка.

В планините днес и утре ще е топло, но ветровито. Температурите днес ще бъдат между 3 и 11 градуса. В Смолян, Банско и Добринище – до 13-14 градуса. По най-високите части на Югозападна България е възможно да превали слаб сняг, с по-голяма вероятност утре. Натрупалият от последните валежи сняг в комбинация със силния вятър и високите температури създава опасност от лавини в районите с по-значителна снежна покривка.

По-значителна промяна във времето през седмицата очакваме в сряда, когато страната ни ще попадне под влиянието на зона с ниско атмосферно налягане. Валежите ще са предимно от дъжд и най-вече в Западна България, а сняг ще има в планините.

До края на седмицата ни очаква динамично време със слаби превалявания и по-ниски температури. В навечерието и на 8 март ще е значително по-студено, с температура през деня около 5-6 градуса. На картата е показано ядрото студен въздух, който ще нахлуе от северозапад в края на седмицата.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.