Турският президент заяви, че страната му се отказва от сделката с ЕС

Внезапен обрат на спешната среща между премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган в Анкара. Двамата проведоха разговор на четири очи и работна вечеря. Въпреки че в началото Ердоган заяви, че ще дойде в България в петък за разговори с лидерите на ЕС, в края на срещата се оказа, че това няма да се случи.

Турският президент Реджеп Ердоган идва в София в петък? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Причината за изненадващата промяна е нарасналото напрежение между Турция и Гърция. Поводът за това е информация в турски медии за двама загинали мигранти при сблъсъците на границата между двете страни. 

Малко по-късно Гърция нарече тази информация „фалшива новина" и отрече да има убити хора. 

Гърция отхвърли твърденията на Ердоган за убити бежанци: Фалшива новина

Турският президент заяви, че страната му се отказва от сделката с ЕС да държи бежанци срещу 6 милиарда  евро.

„Положих много усилия да направя тристранна среща в София в по-голям формат. Може би щяхме да се справим, защото винаги съм разчитал на мъдростта. Точно тогава получихме информация за убити мигранти. Някои мои колеги не се сдържат да си пускат в мрежите становища. Президентът беше готов да дойде в петък в София и да седне на една маса с колегата Мицотакис, но това няма да се случи”, каза Борисов.

„Свършихме работа наполовина", обобщи Бойко Борисов.

Преди това турският президент каза, че страната му е изпълнила безусловно всички точки от споразумението с ЕС и е очаквала „товарът на бежанците” да бъде споделен. Това обаче не се случило, а Евросъюзът не изпълнява своята част от споразумението. 

„Къде е справедливата подялба на товара, сами ли ще го поемем?”, попита Ердоган. По думите му Турция вече е изхарчила над 40 млрд. евро за бежанците и е очаквала обещаните 6 млрд евро, отпуснати в рамките на една година.

МИГРАНТСКАТА КРИЗА: Хиляди чакат да преминат гръцката граница (ОБЗОР)

„Отпуснаха ли тези средства – не. Кого залъгвате?”, попита Ердоган. „Ние не искаме тези пари. Турция ще работи и ще намери тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството ни”, заяви Ердоган.

Турският президент каза, че подкрепя мерките, които Гърция предприема. Турция обаче предоставя международна защита само на онези, които я искат. Ердоган обясни, че бежанците и мигрантите са свободни хора и могат да напуснат страната, в която се намират, за да отидат там, където искат.  Освен това било невъзможно задържането на мирни граждани в дадена страна. 

 

 

„Както Гърция, така и други страни са длъжни да предоставят необходимата закрила, без да гледат етническия произход на бежанците”, смята турският президент. „Шарл Мишел (председател на Европейския съвет – бел.ред. )обяви, е утре ще посети турско-гръцката граница. По всяка вероятност ще стане свидетел на нечовешкото отношение, на което са подложени бежанците. Съветвам го да проследи и това, което прави гръцката брегова охрана в Егейско море”, каза Ердоган.

Той определи позицията на България като „здравомислеща”.

„Искам да изразя удовлетворение от адекватната позиция на моя приятел Бойко Борисов. С България имаме добра система на солидарност и сътрудничество. Това трябва да е пример за всички страни на ЕС. Турция е готова за сътрудничество с всички страни от Европа, от която е част”, каза Ердоган. Той обяви, че през май ще има заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество, което ще се проведе в София.

Борисов: Конфликт между Гърция и Турция може да е голяма бомба (ВИДЕО+СНИМКИ)

Борисов от своя страна благодари, че Турция спазва частта от споразумението с ЕС, касаеща българската граница.

„Това дава възможност на българските граждани да спят спокойно. Препотвърдихме този ангажимент”, каза българският премиер.

След свъместната пресконференция Борисов обеща на Ердоган, че „ако в движение има с колегите от ЕС някакви други решения", веднага ще му се обади по телефона.

Борисов настоява също да се използва дипломацията за намаляване на напрежението.

„Гласувахме тези пари за Турция, не разбирам защо не са дадени. Споделената тежест е основен принцип на ЕС”, каза Борисов.  

„Ще работя много за добросъседство и разбирателство, да спасим тези жени и деца, които стоят по границата. И се надявам тези, които са далеч от този регион, когато се изказват, да видят първо изпълнили ли са своите задължения”, каза премиерът Борисов.