Полицията използва сълзотворен газ, гумени куршуми и водни струи, за да прогони мигрантите

Нови сблъсъци на границата между Турция и Гърция. Полицията използва сълзотворен газ, гумени куршуми и водни струи, за да прогони стотици мигранти, които искаха да влязат на европейска територия.

Турция спаси мигранти от лодки край бреговете на Егейско море

Същевременно Анкара обръща голямо внимание на пострадалите в сблъсъците бежанци и мигранти. В болниците в Одрин има много хора с различни травми. президентът на Турция Реджеп Ердоган призова страните от европейския съюз да спазват правата на човека. От Анкара продължават да настояват, че гръцката полиция е убила поне двама бежанци. Гърция категорично отрича и нарече думите на властта в Турция "пропаганда и фалшиви новини”.

НА ГРАНИЦАТА НА КРИЗАТА: Ще тръгнат ли бежанците към България?

"Аз даже не се опитвах да прекося границата. Бях близо до оградата и гръцката полиция започна да стреля. Така ме раниха", каза Ешан Омар, мигрант от Пакистан.

"Хвърляхме камъни по тях, защото не искаха да отворят портите. Тогава започнаха да хвърлят гранати с газ. Но те не проработиха и започнаха да стрелят по нас. Приятелят ми падна и като се наведох да му помогна, ме простреляха в ръката. Куршумът още е вътре. Сега ще ме оперират, за да го извадят”, сподели Адел Джабери, мигрант от Иран.

Гръцката брегова охрана опитва да спука лодка с мигранти (ВИДЕО+СНИМКИ)