Кои са лекарите, заради които се стигна до съдебното решение?

Ден след решението на германския съд, 9-месечната Катерина, която беше отнета от родителите й, вече е обратно при семейството си. До снощи момиченцето беше под опеката на социалните власти. Вчера съдът в град Винзен приключи делото за попечителството.

След два месеца на безсънни нощи, Мирена Славова  може да прегърне 9-месечната си Катерина без страх, че на следващия ден повече няма да я види. До скоро бебето беше под опеката на германските социални служби, а майка му можеше да го отглежда извън семейството, под строг надзор.

За щастливата развръзка и какво стои зад обрата в ефира на NOVA разказа майката на Катерина Мирена Славова.

„Много сме щастливи! Усещам, че е преживяла раздялата. Когато й обърна гръб или не съм до нея, започва да плаче. Аз се опитвам да я успокоя по всякакъв начин”, каза Мирена.

ЗА NOVA: Говори майката, чието бебе бе отнето в Германия

Тя обясни, че гражданското дело за попечителство на детето вече е приключило, а в съвсем скоро се очаква да отпадне и наказателното дело.

„Успяхме да минем през всичко с помощта на много хора. Най-много искам да благодаря на г-н Данов от посолството ни в Берлин. Той беше на наше разположение почти денонощно. Благодарности и към много български лекари, които помогнаха с тяхната експертиза. Проф. д-р Христо Цеков и доц. Марин Генчев са в основата на събитията, за което съм много благодарна. Всички тези хора си заложиха името, без да ни познават. Направиха собствена експертиза и показаха, че нашата версия лесно може да бъде доказана”, добави Славова.

Kошмарът за семейството започва преди през януари след като се местят да живеят в Германия, в търсене на по-добър живот. Вместо следва  катастрофа, при която най-тежко пострадала е Катерина. При прегледите след инцидента германски медици казат, че детето има стари травми, което породи съмнение за домашно насилие. 
Втората експертиза по случая дават български лекари, които категорично отхвърлят съмненията: 

Отнеха бебето на българско семейство в Германия (СНИМКИ)

„С помощта на представените ни документи установихме, че всички травми са настъпили по едно и също време, тоест едномоментно. Когато травмите настъпват по такъв начин, това означава, че най-вероятно се касае за инцидент, а не за домашно насилие. При насилието счупванията се появяват по различно време. Това се вижда много добре при направените снимки. Според мен най-важната работа в този случай е тази на неврохирурзите”, каза д-р Николай Цуцомански, началник на Клиника по детска ортопедия и травматология в „Пирогов”.

„Бяха извършени три такива експертизи. Всяка една от тях еднозначно прие, че категорично няма данни за насилие над детето. Има обстоятелства около раждането на детето, както и други фактори, които обясняват лезиите”, каза доц. Николай Велинов.