Нова вълна пролетни валежи ще има през уикенда

След валежите през последните два дни ни очаква сух петък. Денят ще започне с ясно време почти над цялата страна. Още преди обед обаче от запад на изток облачността отново ще се увеличи. Валежи не се очакват. Вятърът ще е от юг-югозапад, а с него и температурите в ранния следобед ще са сравнително високи. Термометрите ще показват стойности между 11 и 16 градуса. Най-топло ще бъде в централните райони на страната.

Очакват ни валежи от дъжд и сняг в цялата страна

В планините вятърът ще се усилва. Температурите обаче няма да падат драстично, а обратното – ще се задържат по-високи от нормалното за сезона, като в най-топлата част на денонощието ще са между 2 и 7 градуса, в Смолян, Банско и Добринище - до 8-9 градуса.

Настъпва захлаждане, очакват се валежи

През почивните дни над Балканите ще се оформи зона с ниско атмосферно налягане, с която очакваме нова порция пролетни валежи. По студения атмосферен фронт ще завали дъжд в събота следобед в Западна България.

В неделя и понеделник валежите ще са повече в източната половина на страната, предимно от дъжд, а в планините - от сняг. 

В понеделник, с падането на температурите, снежната граница ще падне по-ниско. Валежите ще са до 50 литра на квадратен метър в крайните южни райони и в Централна Стара планина. В Пернишко, Кюстендилско и Дупнишко се очакват до 30-40 литра, а в Омуртаг и Търговище – около 20-30 литра.

Температурите ще паднат леко в неделя. В края на тази и началото на новата седмица ще е по-хладно. В най-топлата част на деня стойностите ще са около 10 и 12 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.