Според него създалата се ситуация е с очевидно политически привкус

„Отнасяме се с уважение към исканията на всеки“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов относно протестните действия на медицински сестри в София през последното денонощие. По повод реакцията на служителите от НСО към протеста премиерът Борисов посочи: „По-добре е така - че не се опитват със сила. Чест им прави и аз няма да ги атакувам“, добави той. 

„Познавам ги тези сестри, идвали са и исканията им са изпълнени - не 50, а 500 милиона повече са парите за здравеопазване в новия бюджет. Разделихме се с добро и останах малко учуден от това, което е станало“, коментира премиерът Борисов.

Барикадиралите се мед. сестри излязоха на прозорец на сградата на НС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Борисов разкритикува НСО не като премиер, а като мъж. Поведението им не било „джентълменско”. „НСО правилно са постъпили. Да, буквата на закона е друга. Начинът, по който трябва да се действа в една правова държава е друг, но това са български сестри, български майки, съпруги – какво  толкова е станало, че са преспали там или, че са стояли  - да ги дърпат, да ги бутат, да ги извличат насила? Това не е красиво”, каза той и допълни: „Ако всеки пет човека излязат и застанат на един перваз... Знаете ли в ГЕРБ колко луди има? Искат да се качват и да се хвърлят. Казват: „Искаме да се палим”. Кажеш ли „оставка” и се палим. Искаме да се хвърлим от терасата”.

Министър-председателят добави, че има два отговора за протеста на медицинските сестри в зависимост от ситуацията. „Ако говорех като президента Румен Радев, щях да кажа - тъй като НСО е на негово подчинение, че виновен е началникът на НСО, но аз не говоря така. Никога не правя такива заключения, а точно обратното“, посочи още Борисов.

БЛС: Бяхме оцапани от една самоволна политическа акция

„НСО правилно са постъпили. Буквата на закона е друга. Начинът, по който трябва да се действа в една правова държава, е друг. Но, това са български сестри, български майки и съпруги, какво толкова се е случило от това, че са преспали там?! Да ги дърпат, да ги бутат, да ги извличат насила не е красиво и джентълменско. Но не е и красиво - тези, които злоупотребяват с тях, те са виновни“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

Ананиев: Ако кажем "да" на протестиращите, това е катастрофа за здравната система

Дали случилото се има политически привкус, Борисов отговори: „Е, как да няма?! Нали всичките са учредители на политически партии, движения и то се вижда кой отива при тях. За мен това не е правилно“.