„Винаги сме подкрепяли с действията си справедливите искания на специалистите по здравни грижи", казват още от Съсловната организация

„БЛС с недоумение следи окупацията на парламента, започнала миналата нощ и продължила и тази сутрин. Съсловната организация изразява своето възмущение от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки и политически рекет“, съобщиха в своя декларация на извънреден брифинг от Българския лекарски съюз, предава БГНЕС. На брифинга присъстваха представители на всички български съсловни здравни организации.

„Винаги сме подкрепяли с действията си справедливите искания на специалистите по здравни грижи. Без тях няма как да осъществяваме своята дейност и няма как пациентите да получават качествена здравна грижа“, съобщи зам.-председателят на Българския лекарски съюз проф. д-р Николай Габровски.

Столичната колегия на БЛС: Правителството да не се поддава на шантаж

„Не може да бъдем съучастници в подменянето на демократичния процес. Бяхме оцапани от една самоволна акция, ярко украсена в политически цвят“, уточни проф. Габровски за акцията на медицинските сестри, които се барикадираха в сградата на бившия Партиен дом тази сутрин.

 

„Аз лично съм безкрайно обезпокоен, защото част от участниците в днешната протестна акция споменаха, че трябва основна промяна в модела на здравеопазване, както и в либералната демокрация. Това е чист екстремизъм – ние сме избрали демокрацията като път на развитие на обществото и то дава своите положителни плодове. Ако се върнем 30 години назад, нека да помислим дали протестиращите днес изобщо щяха да могат да дойдат до София и да изразят своите искания, защото тогава имаше софийско жителство”, каза още той.

Барикадиралите се мед. сестри излязоха на прозорец на сградата на НС (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Отново напомням, че преди 20-ина години – през 1997 г. лекарите имаха заплати, които се равняваха на 3-4 долара. Оттогава сме извървели невероятен път, а днес българското здравеопазване е на световно ниво. Има проблеми, които трябва да се решат в бъдеще, но който мисли, че това става за ден, нека да помисли отново”, допълни проф. Габровски.

„Акцията днес бе обидна за всеки един от нас. Наистина мислех, че сме в по-напреднал етап на зрялост”, възмути се той. И допълни: „Призовавам премиера Бойко Борисов да не се поддава на провокации. Легитимирането на тези хора чрез срещи и преговори е доказало, че няма да има никакъв резултат”.

Социалният министър: Зад мед. сестрите стоят политически опоненти

„Наскоро имаше отпуснати средства за сестрите с най-добри намерения, които се оказаха най-големият препъни камък за тях. Впоследствие за медицинските сестри бяха направени още жестове, които не бяха оценени”, допълни проф. д-р Николай Габровски.

„Исканията, които те налагат, са абсолютно правилни и ние заставаме зад тях, но начините, по които те се опитват да ги решат, няма как да бъдат приети от нашето общество на професионалистите по здравни грижи”, каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Тя заяви, че за съжаление последните 20 години проблемите на професионалистите по здрави грижи са били определено пренебрегвани от всички управляващи. „Хората прегоряха и всъщност ние виждаме какво се случва сега”, заяви тя.