Две жени в града са с положителни проби на COVID-19

Две жени в Габрово и двама мъже в Плевен са първите доказани случаи на COVID-19 в България. От Министерствата на здравеопазването, образованието и културата наложиха ограничения за масови събития до второ нареждане. Затварят се театри, кина, музеи, спират концерти, засилват контрола в яслите и детските градини.

„В отделението по инфекциозни болести в момента има 7 пациенти. Сред тях са и двете жени,  дали положителна проба за вирусната инфекция. Те са в добро състояние, прекарали са нощта спокойно”. Това заяви изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова" – Габрово д-р Минко Михов.

Няма нови случаи на коронавирус у нас (ВИДЕО)

„Състоянието на 75-годишната жена се подобрява. Пневмонията е в процес на обратно развитие. Няма нови оплаквания. Не сме променяли нищо по лечението й към момента, тъй като състоянието й се подобрява”, каза още той.

 

 

По думите му медицинската сестра, която е дала положителна проба за коронавирус, е без симптоми и няма оплаквания. „Към момента не се налага специфично лечение за нея”, категоричен бе Минко Михов.

Той заяви, че организацията в болницата ще бъде значително променена поради наложената карантина. „Ще спрем плановия прием на всички болни, които не се налага да постъпват по спешност. Всеки, който има нужда от спешна помощ, може да дойде в отделението и ще му бъде оказана такава, както и ще се реши дали може да бъде пренасочен към друго лечебно заведение или ще остане при нас”, обясни д-р Михов.

Извънредни мерки за сигурност у нас заради коронавируса

„Очакваме резултатите от пробите в обедните часове. Освен служителите в болницата, има проби на контактни от първи и втори ред на втория пациент, който даде положителна проба”, заяви директорът на РЗИ-Габрово Николай Пенчоков.

„След информацията за двете положителни проби животът в Габрово е променен. С моя заповед са спрени учебните занятия и в детските градини и ясли. Това важи до второ нареждане. Всички следим ситуацията”, каза кметът на Габрово Таня Христова.

„Забранили сме всички културни и масови мероприятия. Още вчера започна дезинфекция на градския транспорт, както и на обществени места. След спиране на дъжда ще започне дезинфекция и на улиците”, посочи още тя.

Още по темата гледайте във видеото.

ОКОНЧАТЕЛНО: Четирима българи са заразени с коронавирус (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК