Това заяви заместник-представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците

Бежанците и търсещите убежище се посрещат и техните нужди се удовлетворяват по най-добрия начин, което го прави похвален модел за целия свят. Това заяви заместник-представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в Турция Жан Мари Гарели, цитиран от турски медии.

Ердоган: 150 000 мигранти заминаха за Гърция

„Турция е страна, в която бежанците и търсещите убежище се посрещат по най-добрия начин и получават значителна подкрепа. Вие сте похвален модел за целия свят по този начин”, каза Гарели по време на посещение на делегация на ВКБООН в Одрин, където търсещите убежище чакат на гръцката граница да им бъде разрешено да преминат към Европа.

По време на посещението при заместник-управителя на провинция Одрин Юсуф Гюлер след граничната зона Гарели похвали усилията към търсещи убежище във всеки регион на Турция, информира БГНЕС. 

Нови сблъсъци на границата между Турция и Гърция

Гюлер от своя страна каза, че хуманитарните нужди на жените и децата и здравните услуги се осигуряват перфектно и че Турция „отваря сърцето си за търсещите убежище, вместо да ги посреща с бомби“.

Гарели, който е работил в няколко страни, приемащи бежанци, каза: „Ние поставяме акцент върху модела на вашата страна. Щастливи сме, че работим с вас. Турция ме впечатлява”.

Борисов участва в извънреден Европейски съвет за мигрантите и коронавируса (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хиляди бежанци и други мигранти се опитват да влязат в Гърция през източните сухопътни и морски граници на страната през последната седмица, след като Турция отвори границите си с Европа.

Турските медии нееднократно съобщават, че гръцките сили по границата неведнъж са използвали бойни муниции и гумени куршуми, водни оръдия и сълзотворен газ, за да отблъснат от браздата бежанците.