Въвеждат се забрани за пътуване

В 6 часа тази сутрин влезе в сила забраната за пътуване от Европа до Съединените щати. Мярката ще е в сила 30 дни и важи за 26-те държави в Шенгенското пространство. Тя не засяга Великобритания и Ирландия, както и 10 европейски страни от Източна Европа, сред които и България. По летищата забраната предизвиква несигурност, понеже много хора нямат информация и се притесняват за близките си.

Забраната донася объркване както за пътуващите, така и за посрещачите на летището в Чикаго. Правилата са донякъде объркващи, защото много американци трудно правят разлика между Европа, Европейски съюз и Шенгенско пространство. Освен това ограниченията засягат хора, които са били в някоя от тези страни през 14-дневния период преди пристигането си в САЩ.

Полетът до Шотландия едва ли е последният, тъй като Великобритания не влиза в списъка с ограниченията. Подобно непознаване на реалната ситуация води и до гледки като тази. В магазин в Сидни, Австралия хората се карат за последните ролки тоалетна хартия. Въпреки призивите на властите да няма паника и разясненията, че произвидството на храна и консумативи не е спряло, хората се презапасяват.

Втора жертва на коронавируса у нас

След като в Европа страни като Дания и Полша обявиха, че затварят границите за чужденци и ще тестват всички, завръщащи се от чужбина, тези мерки започнаха да взимат и държави в Южна Америка. Колумбия каза, че няма да пуска в страната хора, които идат от Европа или Азия и не са колумбийски граждани. В Южна Америка случаите са малко, но властите се презастраховат. 

Най-тежко остава положението в Италия. Страната вече е основно огнище на коронавируса в световен мащаб. В интернет са много популярни клипове на италианци под карантина, които повдигат духа си с песни. Те излизат на балконите на жилищата си и демонстрират непримиримост пред болестта и цялата ситуация.

ИЗВЪНРЕДНО: Коронавирусът стигна София (ВИДЕО)

ИЗВЪНРЕДНО: Първа жертва на коронавируса у нас (ВИДЕО)

Китай започна да помага на Италия да се боли със заразата. Деветима експерти по ограничаване на епидемиите пристигнаха от Пекин в Рим, заедно с 31 тона екипировка. Китай успешно приложи редица мерки, сред които пълна изолация на десетки милиони жители и споделя опит с останалите страни с големи огнища на болестта.

"Ако мерките за контрол  и превенция не бъдат приложени, ще има много проблеми. Препоръчвам на гражданите да съдействат на властите изцяло. Първата защитна линия трява да е на местно ниво", каза Цяо Нинг от Националния институт по празитните болести и превенцията на заболяванията 

Докато в Европа кризата е в разгара си, в Китай докладват за все по-малко и по-малко новозаразени и смятат, че пикът на заразат е отминал.