Вижте какво разкри проф. Игнасио Лопес-Гони за новия вирус

„Пандемия не означава задължително смърт. Просто вирусът е широко разпространен. Имало е и по-страшни епидемии. При ебола над 60 % от случаите завършиха фатално. При новия китайски вирус 80 % от заразените се възстановяват успешно. Проблемът е, че останалите 20 стигат до пневмония, а 5 от тях завършват фатално. Има по-малък шанс за зараза при децата. Предполагаме, че е заради имунната им система”. Това заяви в ексклузивно интервю пред NOVA испанският микробиолог и преподавател в Университета в Навара - проф. Игнасио Лопес-Гони.

Дават по 1 000 лв. на всяко медицинско лице, което се бори с коронавируса (ВИДЕО)

Той обясни и какво да правим, ако смятаме, че сме се заразили с коронавирус.

„Ако имате симптоми, близки до грипни, потърсете лекарска помощ. За хората, които са били в контакт със заразените - задължителна карантина. Когато има нови вируси, за които няма ваксини, единственият начин да се избегне, е диагностиката и карантината. Вече имаме 8 прототипа на ваксини, които е възможно да функционират добре за вируса. Имаме клиники, където се правят експерименти, за да видим кое как влияе на вируса. За по-малко от 2 месеца имаме напредък. Ваксината може да закъснее година или повече. Лекарите са готови да се справят. Вирусът е нов, но живеем вече с него 2 месеца. В 21 век има повече от 4000 научни статии, които са свързани с коронавируса ”, каза още Игнасио Лопес-Гони.

Борисов и Радев със спешен разговор за мерките срещу коронавируса

Той обясни, че в Испания се препоръчва на гражданите да не предприемат пътувания. В страната са затворени училища и са спрени обществени мероприятия. „Препоръчва се, например, да не се пътува, затворени са от превантивен характер училищата и университетите, спрени са мероприятия, на които се събират много хора", каза проф. Гони.

Борисов и Радев със спешен разговор за мерките срещу коронавируса

„Последната декларация за панделия беше през 2009 г. за грип от Тип А. Той, за щастие, не беше толкова летален, колкото всички очаквахме. Една от най-големите пандемии беше респираторният грип през 1918 г. Имаше над 25 милиона починали. Това няма да се повтори. Никога преди науката не е била толкова готова, колкото сега”, заключи професорът. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО