Това стана ясно от брифинг на Националния оперативен щаб

В страната ни няма нови положителни проби за коронавирус. За това информира проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг на Националния оперативен щаб.

Броят на потвърдените случаи на COVID-19 у нас остава непроменен. „Доказаните в България пациенти към тази сутрин са 81”, посочи ген.-майор Мутафчийски.

81 са болните с COVID-19, заразата плъзна в нови градове у нас (ВИДЕО)

Началникът на Оперативния щаб обобщи броя на заразените към тази сутрин в света. „Приближаваме 200 000 случая на заразата. Регистрирани са нови 7 980 заболели от коронавирус само за изминалото денонощие. В Италия с положителни проби за COVID-19 са 31 500 души, в Испания – 11 000, Германия – 9 300. В Южна Корея има 93 нови случая, докато в Китай са 13. В САЩ заразени са вече 6 500, а в Швейцария – 2 700, в Гърция – приблизително 400, Румъния - 217. При другите държави няма отчетлив скок. В Турция броят на новите случаи се увеличи с 51 и достигна близо 198”, поясни проф. Мутафчийски.

На брифинга беше коментирана и темата колко податливи на COVID-19 са бременните жени. „Както е известно от сериозната научна литература, бременните са по-чувствителни към всички респираторни вируси, включително и SARS CoV-19. Поради характерните черти на вируса бременните са податливи на заразяване с това заболяване. В литературата обаче не е доказано предаването на вируса от бременна майка на детето”, обясни доц. Попов

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП