Евродепутатът се намира в Брюксел

"Има строги мерки във Белгия, но няма паника. В случая тя ще бъда най-лошият ни съветник. Важно е да се спазва личната хигиена, да се пазят възрастните хора и тези, които имат хронични заболявания, и да не се поддаваме на паниката. Това е най-важното. Така е организиран и животът в Белгия.  Няма паника по улиците, затворени са увеселителни заведения, но работят аптеките, магазините. Социалният живот не е спрял", заяви в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" евродепутатът Ангел Джамбазки, който се намира в Брюксел.

ЕС с незабавна забрана за влизане на граждани от трети страни

"Факт е, че Европейската комисия започна да осмисля това, което трябва да прави. Реакция на ЕС и реакцията на националните държави - много е показателна разликата между тях. Докато държавите, сред които и България, много бързо взеха мерки, Еврокомисията до вчера предупреждаваше, че няма страшно и няма проблем. От днес вече те промениха това свое виждане и най-сетне затварят външната граница на ЕС. В решението пише незабавно. Всички държави трябва да го приложат незабавно. България вече го приложи. Ние имаме три външни граници - с Турция, Сърбия  и Северна Македония, те вече са затворени. Разбрах, че ще има коридори за хранителни стоки, лекарства, както и за пътуване на лекари или по работа. Вероятно ще бъдат затворени границите за туристически пътувания и разходки", обясни той.

ЕС деблокира 37 милиарда евро помощи за борба с коронавируса на държавните членки

"Една много важна категория трябва да споменем и подкрепим - междунаордните шофьори. Ако не доставят пратките, консумативите и лекарствата, дори лекарите няма да могат да лекуват. Много от тях се свързаха с мен и предложиха много и разумни предложения. Паниката е навсякъде. И в Америка хората разграбват тоалетна хартия. Това е навсякъде. Решението на Съвета на ЕС е за създаване на бързи коридори, през които да преминават камионите със стоки, които бързо се развалят, са животоспасяващи или са от първа необходимост", заяви евродепутатът.

Фон дер Лайен: Политиците подцениха епидемията от коронавирус

Той предположи, че ще отнеме няколко дни, за да намалее напрежението по границите и да се изтеглят автомобилите с граждани, тръгнали на път.

"Доколкото ми е известно днес беше изтеглен и последния конвой с български граждани, които не са по работа, а са тръгнали на път. Смятам, че до няколко дни ситуацията по границите ще се успокои", смята още Джамбазки.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП