В търсене на корените на легендата се връщаме 1000 години назад

Откъде идва легендата за щъркела, който носи бебе? Едва ли има човек, който не познава историята за бялата птица, която носи бебета. Символ на щастието и новия живот, щъркелът е част от многоцветния фолклор на десетки култури по света.

Белозем - Домът на щъркелите (ВИДЕО)

В търсене на корените на легендата се връщаме 1000 години назад, в Елзас, където се ражда историята за дългокраката птица, която носи радост на младите семейства.

„Легендата разказва, че под Катедралата в Страсбург, разположена върху блатиста местност, имало езеро. Там живеели душите на бебетата, очакващи бъдещите си родители. Имало и джуджета, които пренасяли с лодки бебетата до голям кладенец. Там ги очаквали щъркелите, чиято роля била да отнесат новороденото до семейството, което го очаква с надежда”, разказва историкът Сандра Бедез.

В Елзас и днес хората вярват в красивата история за щъркела, който носи бебе. Така, ако мечтаете да се сдобиете с наследник, рецептата е проста  -  поставете кубче захар на прозореца и търпеливо, с любов, изчакайте бялата птица да дойде. В Страсбург не е необходимо да чакате пролетта, за да се случи това. От години жителите на града се радват на постоянно щъркелово присъствие, а местните се хвалят и с висок ръст на раждаемостта.

ИДВА ПРОЛЕТТА: Двойка черни щъркели се появиха край Харманли

През 70-те години на миналия век щъркеловото тракане с клюн изведнъж затихва в Елзас. От 148 двойки през 1960 година, популацията на щъркели в района намалява до 9 през 1974 г. Птиците отлитали на юг и не се връщали обратно.

Известни с гостоприемството си, местните решили да върнат дългокракото щастие обратно, по своите земи. Така, през 90-те години се появили първите центрове за репродукция на щъркели в Елзас. Усилията дали резултат и днес, на територията на френския район, живеят 850 двойки щъркели.

Повече гледайте във видеото. 

Репортер: Петя Желева