Така трябва да се облекчи струпването им по магистрала „Марица”

Започна изтеглянето на товарните автомобили от магистрала „Марица“, на буферния паркинг на бившето летище Узунджово. А за първи път от няколко дни насам пътуването през магистралата е безпопасно. Няма колони от товарни автомобили. Такива има само в разстояние от 100-200 метра преди граничен пункт „Капитан Андреево“. Това стана възможно след като Турция започна да приема камиони от България – по около 1000 на ден и след като те бяха преместени на буферния паркинг. Около 700 товарни автомобила са преминали през него. На паркинга има и химически тоалетни. Има и полицаи.

Борисов: До утре буферният паркинг на българо-турската граница трябва да заработи (ВИДЕО)

От тази нощ преди да стигнат до „Капитан Андреево“ за камионите има временна спирка, но не на пътя, а на пистата на летището. „На входа се селектират камионите кой от къде и къде отива, проверяват се, поетапно се нареждат и по същия начин поетапно излизат от самия паркинг“, обясни : ст.комисар Ангел Цанков,  директор ОД на МВР - Хасково.

За първите 12 часа в буферния паркинг влязоха 300 камиона, а 50 излязоха на път за Турция. А шофьорите одобриха идеята да изчакват извън пътното платно. “Храната ни е проблем, пътя е проблем, движението от Сърбия до Турция е труден, защото става бавно. Но паркингът е добър, много е добре така“, сподели водач на камион.

На паркинга обаче струпването на шофьори е неизбежно. Като тези, които си сготвиха обяд. "Ние нямаме нужда от много - баня, тоалетна и това ни стига“,споделиха те .

За шофьорите на летището са осигурени химически тоалетни, вода и осветление.  За охраната се грижи полицията, а властите определиха притесненията на част от общинските съветници в Хасково, че шофьорите ще излизат навън като неоснователни. „Има сили от национална и гранична полиция. Ако е необходими нощно време ще се предприеме наблюдение с уреди за нощно виждане. Тук шофьори под карантина няма“, каза комисар Ангел Цанков.

 

 

“В повечето случаи шофьорите на тежкотоварни автомобили са турски граждани, тъй като те преминават през границата, така че към този момент няма хора, които да остават тук за 10, за 20 дни. Паркинтъг е буферен - влизат и в повечето случаи в рамките на същия ден излизат“, обясни кметът на Хасково Станислав Дечев.

Военно летище край Хасково става паркинг за тировете от „Капитан Андреево”

Предстои да се разработи и механизъм за осигуряване на храна.

Репортер: Димитър Иванов