„Ако кризата стане по-тежка, трябва да има къде да останат шофьорите на тирове", посочи още той

Спешни мерки за запазване на транспорта. Чакащите на турската граница тирове ще бъдат изнесени в буферен паркинг на територията на старо летище. А с Турция е договорено български шофьори да изтеглят блокирани на нейна територия, заради карантината, камиони.

Най-късно утре ще започнат да идват тировете на път към Турция. Лично премиерът днес пристигна, за да се увери, че летището се подтогвя. На него ще могат да се съберят 3 000 камиона, вместо да се трупат на пътя. Голяма част от шофьорите на тези камиони са под карантина и Турция не ги допуска на своя територия преди да изкарат 14 дни в България.

„До утре буферният паркинг на българо-турската граница трябва да заработи. Ако кризата стане по-тежка, трябва да има къде да останат шофьорите на тирове". Това каза премиерът Бойко Борисов, който посети летище Узунджово край Хасково, където в момента се подготвя изграждането на буферен паркинг за стотици тирове от километричната опашка на ГКПП "Капитан Андреево".

Военно летище край Хасково става паркинг за тировете от „Капитан Андреево”

Паркингът ще бъде оборудван с осветление, ще бъдат осигурени химически тоалетни и временни будки за храна.

Борисов допълни, че от вчера всички ресорни министри са провели разговори с турските си колеги, за да се реши бързо проблемът със струпването на тежкотоварните коли по границата.  „Над 400 тира повече от предишния ден са минали заради това, че ние не можем да ги спираме на нашите външни граници. В Европейския съюз имаме общи зелени коридори и на практика тук става буфер. Това е най-големият контролнопропускателен пункт между Европа и държави от третите страни, в случая Турция“, уточни министър-председателят.

 

 

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че в този момент е необходимо фирмите не само да продължат да работят, но и да си плащат данъците, за да се компенсират компаниите от засегнатите от пандемията сектори като туристическия. „Икономическите мерки са силни до момента, в който се пълни бюджетът, а той лети надолу. Вместо 500 милиона, очаквани до този момент, 150 милиона лева са от осигуровки“, уточни още министър-председателят.

Камиони потеглят за Турция с влак

Борисов добави, че се очаква в рамките на ден-два и търговските банки да имат решения по отношение на кредитите. „Полагаме усилия, тази мъничка артерия, по която тече животоспасяващата кръв към отделните органи, ако приемам, че един организъм е държавата, да успеят след кризата да продължат да функционират“, заяви още премиерът Борисов.

 

Премиерът Борисов съобщи още, че довечера по време на заседанието на Европейския съвет ще предложи на колегите си европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка. Министър-председателят отбеляза, че Турция счита само България за сигурна страна и не иска българските шофьори да стоят под 14-дневна карантина.

Граничните власти докладваха на премиера Бойко Борисов, че през последното денонощие на територията на страната са влезли 3 000 тира, от които 1 200 са били за пункта „Капитан Андреево“. След взетите мерки броят на обработените тирове в посока Турция се е увеличил близо три пъти, вследствие на което само за изтеклото денонощие на ГКПП „Капитан Андреево“ са обработени 1 100. 

Заради затегнатите мерки по границите транспортният бизнес в момента е изправен пред колапс, обясниха превозвачите. Председателят на камарата на автомобилните превозвачите Петко Ангелов обясни, че много заявки се сторнират, а шофьорите стоят по Европа.

Днес и българските превозвачи осигуриха на шофьорите на камиони помощ - предпазни средства, храна и вода. А колоната намаля с 10 километра.

„Обработените тирове на изхода към Турция са се качили близо 3 пъти. За изтеклото денонощие имаме обработени 1100 само на „Капитан Андреево“, заяви директорът на Гранична полиция Светлан Кичиков.

България предлага на Европа и нов механизъм, който да улесни транспорта на стоки с Турция - стоките, които пътуват натам през България да бъдат претоварвани тук на български камиони, защото засега поне Турция не е наложила ограничения за българските шофьори и ги допуска без проблем на своя територия.

Репортер: Димитър Иванов