В специално видео те отправят послания на български език

Китайски учители и ученици подкрепиха България в борбата й със заразата от COVID- 19. В специално видео те отправят послания на български език. Кадрите са заснети от наш сънародник, който преподава изобразително изкуство в провинция Гуангдон. 

За китайския народ войната с вируса ще бъде напълно спечелена, когато с него се пребори целият свят, казва ни Светослав  Манолов. Затова и колегите му приемат с радост идеята да подкрепят българите - макар и виртуално. „ Споделих им, че искам да направя едно видео, в което да вдъхнат малко кураж на българския народ. И те даже не се и замислиха. Помолиха ме, ако мога  да ги науча набързо и лесно нещо на български”, казва той.

Заразените с коронавирус у нас са 293, регистрираха 17 нови случая (ВИДЕО)

В пика на заразата в Азия Светослав също помага на китайците да повдигнат духа си. Разказва им за българския обичай, носещ здраве - слагането на мартеница.  „Даже ги помолих заедно да изработим няколко и да ги вържем на ръцете. Аз им обясних, че пролетта идва с прелетните птици и с разцъфването на цветята и започнаха да ми пращат снимки как са видяли дръвче и са си вързали там мартеничката”, допълни учителят по изобразително изкуство.

От 7 години Светослав преподава изобразително изкуство в град Янгджианг. В последните три месеца учениците се обучават онлайн. Учителите преподават уроците с видеовръзка от училището.  „Отваряме специално за това и сме група от хора - около 10 човека. Измерваме си температурата, преди да влезем в самата сграда, слагаме маски, слагаме спрей на ръцете антибактериален и започваме да работим”, сподели още той.

ПОДАДЕНА РЪКА: Лекари – стажанти влизат в борбата на болниците в страната с COVID-19

Но дори и така преподаването на изобразително изкуство пак е предизвикателство.  „Когато беше най-зле ситуацията, те нямаха как просто да излизат навън и да се снабдяват с моливи и четки, трябваше да измисля по-лесни идеи и да са приложими вкъщи.”, добавя Станислав.

Така той и учениците му започват да майсторят фигурки с подръчни материали, можещи да се открият във всеки дом.  „Един от проектите беше от найлонова торбичка - да вкарат въздух в нея, да я завържат с тиксо и от хартия изрязоха глави и лапички на животно и ги залепиха на торбичката”,.уточнява преподавателят.

В Хубей се връщат към нормалния начин на живот

А колегите си в родината Светослав съветва да вярват, че любопитството на учениците към знания ще оцелее при всяка криза.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО