Потопете се в поредното виртуално приключение

Ако в неделните дни сте свикнали да планирате излети и приключения на открито, то знайте, че това е възможно и днешната сложна ситуация. Изживяването е на един клик разстояние. Много зоологически градини, аквариуми и изследователски институти предлагат приложения и камери, които предават на живо и могат да ни срещнат с най-невероятните екземпляри в света.

Първа спирка от виртуалната разходка на "Събуди се" тази неделя е зоологическата градина в София, основана от княз Фердинанд през далечната 1888 г. Тя бързо набира популярност и днес е най-старата и голяма на Балканския полуостров. На площ от 360 дка живеят 2150 животни от 237 вида. На Facebook страницата на зоопарка неговите стопани всеки ден публикуват видеа и снимки, в които разказват и показват какво се случва с животните. Михаела Михайлова, гледач във вивариума, храни чинчилите с любимото им лакомство - слънчогледови семки. Георги Кръстев пък ни отвежда в терариума, за да ни покаже с какво гощава мъжкия пантеров хамелеон. През прозореца ги наглежда един от най-гласовитите екземпляри - малкото жълтокачулато какаду Бюти. През това време амурската тигрица Шели е навън, за да се радва на мартенския сняг.

Ако сте ненаситни за интернет приключения и искате да видите още от животинския свят, без да излизате от вкъщи, посетете сайта на зоопарка на Сан Диего в слънчева Южна Калифорния. Чрез 10-те камери, които предават на живо, можем да надникнем в ежедневието на животните зад загражденията - пингвини, полярни мечки, маймуни, коали, жирафи, сови, слонове, тигри и кондори или общо 4 000 животни.

ВИРТУАЛНА СЕРЕНАДА: Музикалните звезди в онлайн изпълнения (ВИДЕО)

Работят камерите и на Аквариума на залива Монтерей. Виртуалната разходка отвежда посетителите в коралов риф, сред гори от водорасли, медузи, морски видри и акули.

Ако искате не само да гледате, но и да чувате подводни звуци, посетете сайта OrcaLab. Там се предават звуци от малка изследователска станция за китове, благодарение на специална мрежа от хидрофони, разположени около основното местообитание. 

За финал можете да направите виртуално сафари в Парка на слоновете в Южна Африка или да отскочите до Зоопарка в Бургас, където наскоро се родиха ламата Корона и муфлонът Вируслав. Само не забравяйте призива на Лука - говорещият папагал от Израел: „Има коронавирус. Не излизайте!“.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП