Проверява се нерегламентирано горене на отпадъци

Прокурори и екипи на Регионалната инспекция по околната среда и водите влязоха в ТЕЦ „Бобов дол“ в понеделник сутрин по сигнал, че там е възобновено изгарянето на отпадъци.

Гешев: До дни започва проверката на приватизацията на "Кремиковци" и "Бобов дол"

От седмица насам в централата в „Бобов дол“ се гори боклук от София. ТЕЦ-ът вече разполага с комплексно разрешително за това, а прокуратурата и екоинспекцията днес проверяваха колко стриктно и екологично върви процеса по изгарянето на отпадъците. 

„В момента горим RDF от завода от гара Яна. Като събота и неделя дори не сме горили, защото не идваха камиони. Няма никакво замърсяване. За последните 4 години ние нямаме никакъв акт“, каза изпълнителният директор на „Бобов дол“ Емил Христов.

В прокуратурата беше извикан и екоминистърът Емил Димитров. Той обясни, че „Бобов дол“ гори боклук, защото централата вече е инсталирала необходимата апаратура за това и защото в момента София няма мощности да се справи с отпадъците си и се затрупва.

„След като София няма мощности, ние ще замиришем. Не казвам, че има криза, балира се. Ако отидете на магистралата, ще видите, че към Враца вървят едни гондоли с платнища, които са всъщност софийски боклук. Такива пътуват и към Сливен, и към Бобов дол, ако не се окаже че имат проблем с инсталациите, ако имат - ще ги спрем“, каза още Емил Димитров.

В централата в „Бобов дол“ са категорични, че работят по правилата след огромни инвестиции във филтърната инсталация.

„Апаратурата е само към 500 000 лева, а отделно съоръженията които са за смилане на RDF, които в момента не работят, също са на доста висока цена“, каза още Емил Христов.

Междувременно в селата край ТЕЦ „Бобов дол“, хората продължават да се оплакват от лошото качество на въздуха.

В Големо село в момента работи мобилна система за контрол на въздуха. На нея ще се разчита да констатира евентуални замърсявания на околната среда.

ТЕЦ "Бобов дол" възобновява горенето на отпадъци

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си