Проверява се нерегламентирано горене на отпадъци

Прокурори и екипи на Регионалната инспекция по околната среда и водите влязоха в ТЕЦ „Бобов дол“ в понеделник сутрин по сигнал, че там е възобновено изгарянето на отпадъци.

Гешев: До дни започва проверката на приватизацията на "Кремиковци" и "Бобов дол"

От седмица насам в централата в „Бобов дол“ се гори боклук от София. ТЕЦ-ът вече разполага с комплексно разрешително за това, а прокуратурата и екоинспекцията днес проверяваха колко стриктно и екологично върви процеса по изгарянето на отпадъците. 

„В момента горим RDF от завода от гара Яна. Като събота и неделя дори не сме горили, защото не идваха камиони. Няма никакво замърсяване. За последните 4 години ние нямаме никакъв акт“, каза изпълнителният директор на „Бобов дол“ Емил Христов.

В прокуратурата беше извикан и екоминистърът Емил Димитров. Той обясни, че „Бобов дол“ гори боклук, защото централата вече е инсталирала необходимата апаратура за това и защото в момента София няма мощности да се справи с отпадъците си и се затрупва.

„След като София няма мощности, ние ще замиришем. Не казвам, че има криза, балира се. Ако отидете на магистралата, ще видите, че към Враца вървят едни гондоли с платнища, които са всъщност софийски боклук. Такива пътуват и към Сливен, и към Бобов дол, ако не се окаже че имат проблем с инсталациите, ако имат - ще ги спрем“, каза още Емил Димитров.

В централата в „Бобов дол“ са категорични, че работят по правилата след огромни инвестиции във филтърната инсталация.

„Апаратурата е само към 500 000 лева, а отделно съоръженията които са за смилане на RDF, които в момента не работят, също са на доста висока цена“, каза още Емил Христов.

Междувременно в селата край ТЕЦ „Бобов дол“, хората продължават да се оплакват от лошото качество на въздуха.

В Големо село в момента работи мобилна система за контрол на въздуха. На нея ще се разчита да констатира евентуални замърсявания на околната среда.

ТЕЦ "Бобов дол" възобновява горенето на отпадъци