Коментар на Симеон Гаспаров – българин, живеещ в околностите на Чикаго

В САЩ кризата с COVID-19 се разраства с всеки изминал ден. Към момента там има над 164 000 заразени и 3 175 смъртни случаи.

„Взаимната помощ между хората е много голяма. Това ми дава надежда за битката, която водим в момента. Тя е на два фронта – и медицински, и икономически“. Това каза Симеон Гаспаров, който живее в околностите на Чикаго.

Какви са мерките срещу коронавируса в САЩ?

„Борим се със заразата. Мога да кажа, че в българската колония хората много си помагат и се организират помежду си. Помагат и на възрастни хора, които се нуждая от различни неща“, каза още той.

„Има наистина проблеми, но те вече сякаш спряха. Преди няколко дни, когато настъпи паниката, в магазините свърши тоалетната хартия, както и химическите принадлежности за чистене. Бях в магазин, трябваше да взема лекарства за майка ми и с очите си видях, как наистина хората изкупуват тези продукти“, разказа Симеон Гаспаров.

СЗО: САЩ може да станат нов епицентър на заразата

„В Минесота, където учи дъщеря ми, настъпи паника, масово родители започнаха да прибират децата си от университета“, каза още той.

„Като част от икономическите мерки, които САЩ предприема в борбата в COVID-19, в щата Илинойс например, безработните ще получават чек с около 300-400 долара на седмица. Освен това, те ще получат от федералното правителство допълнително по 600 долара на седмица, за да ги стимулират да запазят стандарта си на живот“, обясни Гаспаров.

Целия разговор гледайте във видеото.