В Германия например, смъртността е 0,79%, а във Франция вече скача на 6%

Данните, които се публикуват всеки ден, от началото на пандемията от COVID-19, сериозно се различават в отделните държави.

Един от най-фрапиращите примери е този със смъртността, която на пръв поглед варира значително в различните държави. В Германия например, тя е 0,79%, във Франция вече скача на 6%, а в Италия – 11 на сто. В действителност, тези различия се дължат на начините, по които се броят болните и починалите.

Разпространението на COVID-19 по света продължава (ОБЗОР)

„В Обединеното кралство, за смъртни случаи, свързани с COVID-19, определяме всички починали, след като са се заразили с болестта, докато в Германия взимат предвид само хората, чиято смърт е пряко свързана с заразяването с коронавируса. Тези разлики между страните обясняват донякъде защо имаме толкова разминаващи се съотношения на смъртността“, коментира Майкъл Тилдсли - биолог в Университета на Уоруик.

Италия регистрира като починали от коронавируса хората, заразени с COVID-19, но които са имали и друго заболяване. Франция от своя страна не включва възрастните, които са починали в старчески домове и вкъщи. Различията идват и от различните стратегии за тестовете в отделните държави.

„Процентът на смъртност в момента е 0,8. Смъртността в Германия е все още ниска. Причината е, че започнахме тестовете по-рано и че извършваме много тестове, включително и на случаи с леки симптоми. Затова и сегашния процент на смъртност е нисък“, посочва Лотар Вилер - шеф на института „Роберт Кох“.

СЗО: 92 % от заболелите от COVD-19 в Китай са излекувани

За разлика от Германия, която провежда по-мащабни кампании за откриване на вируса, Франция засега изследва само най-тежките случаи. В резултат на това, броят на действителните случаи се подценява.

„Тази пандемия продължава и ще продължи още седмици и месеци“, категоричен е Лотар Вилер.

Друго обяснения дават и демографските фактори. Италия например е страната с най-възрастното население в Европа, а това са и най-уязвимите за коронавируса хора. В Германия обаче, където населението е по-възрастно от това във Франция и в Испания, мнозинството хора с положителни резултати за COVID-19 са на възраст под 60 години.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП