От северозапад снеговалежите ще намаляват и спират

Лютата априлска зима е към своя край. От северозапад снеговалежите намаляват и спират. В хода на деня облачността също ще се разкъсва. Започва обилно снеготопене и повишаване на нивата на реките в Западна и Централна България. В планинските и предпланинските райони водата би могла да причини свлачища.

Най-късно през деня снeгът ще спре в областите Смолян и Кърджали, а дъждът - в Хасково и Ямбол. В последните две области за денонощието ще паднат над 20 литра на квадратен метър сумарни валежи. За четирите области е в сила жълт код за опасно време.

Вятърът днес ще е със силни студени пориви в южните и югоизточните райони. Скоростта му около обяд ще достига до 50 км/ч. Температурите в най-топлата част на деня ще варират между 4 и 9 градуса. Най-високи стойности ще бъдат отчетени в Североизточна и Югозападна България – до 10-11 градуса.

В петък сутринта ще е сравнително ясно и особено студено за април – в Западна България термометрите ще показват от минус 5 до минус 6 градуса.

В следващите дни обаче ще започне затопляне и завръщане към пролетното време. Още в събота в Дунавската равнина, а в неделя - и в цялата страна, температурите ще са над 10 градуса. Слаби валежи през почивните дни се очакват над Южна България – предимно от дъжд, а в планините - от сняг.