Търговските банки имат срок от 5 работни дни да представят проект как ще облекчат клиентите си

Мораториумът върху кредитите заради COVID-19 става все по-реален. От Българската народна банка ще се съобразят с вече приетите от Европейския банков орган облекчения. Сега търговските банки имат срок от 5 работни дни да представят проект как ще облекчат клиентите си. Какво всъщност очакваме - замразяване на вноските по кредитите за определено време, като дългът се предоговори или разсрочи.

ЕКСКЛУЗИВНО: Шефът на БНБ: Работи се по мерки за отлагане на плащането по кредитите

На практика мярката предвижда временно отлагане на плащането на вноските по кредитите.Това ще доведе до удължаване или предоговаряне на погасителните планове на клиентите.  Мораторимуът обаче не означава, че ще има опрощаване на вноски, само отлагане. Лихвата също няма да се променя. Освен това мярката няма да важи за кредитите, взети след влизането й в сила. 

 

 

Хампарцумян: Банките са толкова добре, колкото добре са техните клиенти

Колко дълго ще действа мораториума, все още не е уточнено. Но ще важи както за физически лица, така и фирми. В рамките на дадения 5-дневен срок всички търговски банки могат да изпратят идеите си.  След това БНБ ще вземе решение какво точно да обхваща мораториумът. Ако не се стигне до споразумение Централната банка има право сама да вземе решение вноските временно да не се плащат. От Централния трезор обясняват, че мораториум ще е добър и за самите банки, защото няма да има допълнително изискване към тях да имат повече пари в наличност.

Сачева: 17 793 са посочили, че са съкратени вследствие на кризата около коронавируса

От Асоциацията на банките в България отказаха коментар днес, но обещаха да внесат предложения в максимално кратък срок.