Това сочат данните на Националния оперативен щаб

Починаха още четирима души с коронавирус. Смъртните случаи са от София, Кюстендил и Стара Загора. Заразените с COVID-19 станаха 485 като сред тях вече има и висш магистрат от върховния съд.

Мъж с коронавирус почина след инсулт в Кюстендил

83-годишният мъж в Кюстендил е починал след инсулт. Той е бил хипертоник, имал е и онкологичино заболяване. От диабет пък е страдал пациентът в Стара Загора. „Проявил е белези на коронавирус, много бързо развивеаща се пневмония и дихателна недостътчност и вчера е починал“, съобщи Венцислав Мутафчийски.

По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 8 нови случая, като 5 от тях са в София, 1 в Благоевград, 1 в Кюстендил и 1 във Видин. Лабораториите продължават да работят.

173 души с потвърден COVID-19 са приети в болници, а от тях 21 са пациентите, които са в интензивни отделения и клиники.

275 от регистрираните у нас случаи на коронавирус са на мъже и 210 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 47 години.

Регистрираните случаи по административни области са: Благоевград – 15; Бургас – 21; Варна – 23; Велико Търново – 4; Видин – 2; Габрово – 2; Добрич – 10; Кърджали – 8; Кюстендил – 7; Ловеч – 1; Монтана – 18; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 29; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 13; София – 292; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 22 души.

За разлика от грипа, при който температурата достига до 40 градуса, при кооронавируса тя е около 38. Характерни са и болките в гърлото сухата и продължителна кашлица. При пациентите се установява още главоболие, повишено кръвно налягане и задух. Първото сериозно усложнение е пневмонията.

„Към 5-те ден се развива усложнение - пневмония, която регистрираме с рентгенови излседвания. Наблюдаваме много тежки рентгенови прояви“, посочи полк.доц. д-р Георги Попов.

От COVID-19 вече се излекували  30 души. „Нови пет, трима във ВМА, един от Пещера, Пловдив. Най-младият е 27 годишен мъж, най-възрастен 80“, съобщи още Венцислав Мутафчийски.

Добри новини има и за един от най-възрастните пациенти - жена на 86 години, при която благодарение на терапията и усилията на медиците, е избегната интубация. 

„Което би довело до 86% смъртен изход. Тази жена е в добро състояние. Искам да кажем на близките на баба Вера да я очакват вкъщи, ще я изпишем“, заяви Попов.

А хората на първа линия в битката с COVID-19 продължават да изпращат своите окуражителни послания. След медиците от ВМА, днес своя апел отправиха от Университеската болница "Св.Анна" в София. Медиците призоваха да останем вкъщи и да се грижим за себе си и своите близки.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП