Прогнозата на овцевъдите за цената на агнешкото е за над 5 лв. за килограм живо тегло

Кризата засяга все по-дълбоко и икономиката. Ако говорим за храните - цените на редица плодове и зеленчуци тръгнаха нагоре, а държавата затегна контрола. Екип на NOVA провери има ли обаче спекула.

Красимир Кирилов отглежда около 50 овце и кози край Велико Търново. Заради извънредното положение е намалил популацията на стада си и е съкратил част от персонала. Сам върши голяма част от работата.

Задължителен земеделски труд за безработните?

„Освободих трима. Няма откъде да им плащаме на тези хора. Никъде не може да мърдаме. Къде да ходим на друго място? Работим си“, казва Красимир Кирилов – овцевъд.

Прогнозата на овцевъдите за цената на агнешкото е за над 5 лв. за килограм живо тегло или около 15 лева за трупното в магазините.

За да се стимулират овцевъдите във време на извънредно положение от бранша са предложили магазините у нас и големите хранителни вериги да изкупуват и предлагат агнешко месо, само от български производители.

„Почти всички големи вериги склониха да направят това. Няма да има ситуация, като миналата година с вноса. Остана и по-малките търговци да предприемат и тази крачка“, заяви Симеон Караколев – съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Удължиха извънредното положение до 13 май

За да се улесни достигането на агнешко месо до големите вериги държавата отпуска средства на кланниците. „64 са в България. 7 лева на агне за обработка и доставка до краен пазар и производителя, ако цената на изкупуване от българският животновъд е 5 лв. без ДДС или 6 лв. с ДДС“, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

„Нека всеки вземе решение да си закупи българско месо. Това е решение на всеки един потребител. Български продукти, яйца, домати  и така ще подкрепим българската икономика.“, коментира Владимир Иванов – председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Въпреки взетите мерки, обаче, животновъдите прогнозират тежки времена за бранша. „Няма как да преодолеем ограниченията с потреблението - придвижването на хората, към малките  населени места, където са фермите е затруднено. Със сигурност ще има щети върху бранша“, смята Симеон Караколев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП