Приматите от Мадагаскар са сред най-застрашените видове на планетата

Докато заради коронавируса хората сме в принудителна изолация, при животните в бургаския зоопарк животът си тече с пълна сила. Само за ден там се родиха три котешки лемура. Приматите от Мадагаскар са сред най-застрашените видове на планетата.

Само за ден в Зоопарк Бургас на бял свят се появиха три бебета-котешки лемур. Застрашените примати са потомство на Мари и Лилия. Едната майка е с две бебета, а другата с едно. Размножаването на приматите от Мадагаскар е изключително труден процес, който се случва в периода септември-ноември.

300 СРЕЩИ ОНЛАЙН: Разходка в зоопаркове по цял свят (ВИДЕО)

„Бременността е около 6 месеца, като се раждат 1 или 2 лемурчета. Тежат около 80 грама всяко. От 2 до 3 седмици се захващат за коремчето на майката, след това полазват на гърба й. На 6 месеца вече са абсолютно самостоятелни“, казва Елеонора Дъбова.

Приматите от Мадагаскар са сред най-застрашените видове на планетата. 91% от общо 103-те познати вида лемур са на изчезване, твърдят еколози. Затова и в бургаския зоопарк за тях се полагат специфични грижи.

„Лемурите обожават стафиди. Това им е може би най-любимото, стафидите. Също така екзотични плодове-папая,манго,най-различни и разнообразни зеленчуци“, разказва Дъбова.

Трите лемурчета не са първите новородени в зоопарка. Само преди две седмици тук се роди и муфлонче. „Някъде в потомството е имало и нещо кафяво, затова малкото муфлонче се роди кафяво. Роди се точно по времето, когато започваше кризата с коронавируса и т.н. Затова го кръстихме с името Вируслав“, казва Кръстьо Дъбов-собственик на зоопарка.

Служители във виенския зоопарк даряват заплатите си за животните в Австралия

До седмици се очаква в зоопарка да се родят носати мечета. Свое поколение очаква и двойката бели полярни вълци. Миналата година женската е родила 5 вълчета.

„Тази година надявам се пак да имаме едно количество хубави вълчета, като тук имаме една идея - едно или две от вълчетата да се опитаме да ги направим социални с хората и да станат като любимци, които могат децата да погалят или нещо от тоя род“, посочва още Дъбов.

Ръководството на парка се е зарекло всички новородени вече да получават имена свързани със здравето, а специално за лемурите, чийто пол ще бъде ясен до месец в страницата на зоопарка ще бъде пусната анкета за имена.

Репортер: Цеца Алексова