Той обясни, че хората със застраховки на кредитите си ще могат да избират дали да се възползват от тях или от мораториума

Търговските банки са готови с предложенията си за мораториума върху плащането на кредитите. Предстои БНБ да одобри условията и мярката да започне да се прилага до дни. Така граждани и фирми, които изпитват затруднение заради пандемията, ще могат да платят задълженията си по-късно. За да се случи това обаче, те трябва да са с добро кредитно досие – например да не са закъснявали с вноските си. Мораториумът няма да важи за кредитите, взети след влизането й в сила. Той няма да обхване фирмите, които дават бързи кредити.

БНБ ще поиска от банките мораториум върху кредитите до края на седмицата

Председателят на Асоциацията на банките обясни и кои хора могат да се възползват от мораториума. „Те трябва да са обслужвали редовно кредитите си преди епидемията. За фирмите имаме начин да анализираме техните финансови потоци и този анализ не е толкова труден. За гражданите трябва да се отчете това дали са регистрирани като безработни, дали са в неплатен отпуск. Много е важно хората и фирмите да се запознаят с условията, които ще бъдат представени на сайтовете“, допълни той.

Андронов: Отсрочването на вноски е за редовно обслужвалите кредита си до 1 март

 

Петър Андронов каза още, че към този момент банковата система е добре обезпечена и няма съществени притеснения за състоянието й. Той обясни, че хората, които имат застраховки на кредитите си, ще могат да избират дали да се възползват от тях или мораториума.

„Ако имаш застраховка, тя ще покрие кредита. С мораториума даваме възможност на онези хора, които минат през труден период, да не им се развали кредитната история. Изборът е много важен. Трябва да имаш предвид колко високи са шансовете ти да се справиш с предизвикателствата“, уточни той.

Кризата с COVID-19 ще донесе по-големи финансови щети, отколкото глобалната финансова такава през 2008 г. Такова мнение изказа председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов в "Здравей, България". 

Хампарцумян: Банките са толкова добре, колкото добре са техните клиенти

Целия разговор гледайте във видеото.