Според икономистите актуализацията на бюджета, както и другите мерки във финансовата сфера, са взети навреме

Близо 300 000 безработни и икономически спад с 4.2%. Това е най-вероятният от три възможни сценария за развитието на икономиката ни в извънредното положение, разработени от БАН.  При него се допуска, че пикът на разпространението на COVID-19 настъпва през юни-юли месец.

Първият сценарий предвижда пик на COVID-19 у нас в средата на май. При него, прогнозата е за спад на БВП от 2.4% и леко нарастване на инфлацията. Безработицата нараства до 6.9%. Вероятността този сценарий да се сбъдне, обаче, е едва 20%.

 На втория, експертите дават цели 60% вероятност. Той предвижда пик в края на юни – средата на юли с постепенна отмяна на мерките. Прогнозата на икономистите в този вариант е за спад на БВП с 4.3% и ускоряване на инфлацията до 4.2%. Безработицата ще се удвои спрямо 2019 г. и ще достигне 10 на сто.

 

 

„Вече говорим не само за второ тримесечие, а и за част от трето, което ще бъде засегнато. Това означава, че туристическият сезон ще има спад с 50% ако не и повече и летният сезон ще бъде засегнат“, коментира доц. д-р Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания кам БАН.

Какви са прогнозите на БАН за икономиката след COVID-19?

Въпреки това не се очаква голямо поскъпване на стоките, тъй като намаляват цените на енергийните ресурси, твърдят от БАН.

Третият, най-песимистичен вариант,  допуска пик в средата на август. Той ще доведе до спад на БВП с 5.7%. Инфлацията - до 5.2%. Пазарът на труда ще изпита силен шок, като безработицата ще достигне близо 350 000 човека или 12%. Вероятността за него е 20 на сто. 

При всички варианти бизнесът ще претърпи огромни загуби. Най-силно засегнати са  секторите на туризма, транспорта, търговията, култура, спорта и здравеопазването. Драгомир Янков работи за туристическа агенция. На 13 март фирмата затваря врати, а 90% от работниците са освободени. „Ние в момента нямаме никакви приходи. Очакваше се до май да обслужим около 5 000 потребители. Това са страшно много хора. Все още не мога да кажа цифри от финансово естество. Работихме и по много спортни събития. Те също не се провеждат. Загубите са катастрофални“, посочва той.

Според Драгомир при всички варианти на агенцията ще е нужна най-малко година, за да се възстанови отново. Той обаче не губи вяра, а вместо това организират онлайн екскурзии за клиентите си, с които да повдигнат духа им.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП