Как ще стигне родната продукция до купувачите?

От днес кооперативните пазари и цветните борси не работят. Ограничението ще е в сила до 19 април включително.

Отглежданите на десетки декари български зеленчуци могат да не намерят реализация заради затварянето на пазарите, смятат производителите като Никола Гунчев, който няма да продаде над 150 000 салати.

Пазарите и цветните борси затварят за 3 дни

„Така беше планирано производството, че за великденските празници да може да отговорим на едно повишено търсене. Продукцията, която трябваше да бъде реализирана сега, остана и имаме притеснението, че след празниците ще се наложи да я изхвърлим”, обясни Никола Гунчев.

70% от доматите и краставиците, които произвеждат в оранжериите в с. Йоаким Груево през лятото са пласирани основно в заведения по българското Черноморие.

„Тази година поради неизвестността дали ще има туристически сезон, ние сме в сериозна дилема дали изобщо да залагаме производство за лятото”, обясни Гунчев.

Българските продукти се търсят заради екологичното производство, а цените се очаква да падат.

„При липса на туристически сезон със сигурност цените ще бъдат значително по-ниски отколкото през миналите няколко години”, смята Гунчев.

Той продава продукцията си на хипермаркетите през търговци. При него работят 100 човека, които засега няма да бъдат съкращавани.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!